Skip to main content

Στο Κακουργιοδικείο ο χειρουργός για τον θάνατο της 15χρονης από την Επανομή - Του απαγορεύουν να χειρουργεί

Καταπέλτης για τις ενέργειές του χειρουργού το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης - Επιβάλλεται όρος που δεν έχει επαναληφθεί σε υπόθεση ιατρικού λάθους

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για όσα υπέστη η 15χρονη Γωγώ, η οποία το καλοκαίρι του 2021 υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου για να χάσει βάρος αλλά μετά τις επιπλοκές του χειρουργείου έχασε αβοήθητη τη ζωή της.

Το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον χειρουργό καταλογίζοντάς του ότι ουσιαστικά αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις των γονέων της για βοήθεια παρά τους πόνους της ανήλικης μετά την εγχείρηση. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να απαγορευτεί στον γιατρό να διενεργήσει οποιαδήποτε επέμβαση μέχρι να δικαστεί.

Η 15χρονη έχασε τη ζωή της τον Ιούνιο του 2021, πέντε ημέρες μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για να χάσει βάρος, καθώς ο γιατρός, σύμφωνα με το βούλευμα, υπέδειξε αυτή ως μοναδική λύση, παρότι υπάρχει ισχυρή αντένδειξη για τη διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων σε ανήλικους, όπως επισημαίνουν και οι γιατροί πραγματογνώμονες στις εκθέσεις τους προς τον ανακριτή.

Με το βούλευμα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες ο χειρουργός παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της έκθεσης διά παραλείψεως από την οποία προέκυψε θάνατος, για χρήση πλαστού και υπεξαγωγή εγγράφου. Σχετικά με την έκθεση, στο βούλευμα τονίζεται πως ο γιατρός παρά τις εκκλήσεις των γονέων για τους φριχτούς πόνους που είχε η 15χρονη μετά την επέμβαση, εκείνος της έδωσε εξιτήριο και τη σύστηνε να παίρνει... παυσίπονα. Τελικά, επανεισήχθη στην ιδιωτική κλινική όπου έχασε τη ζωή της από σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Παραπέμπεται ακόμη στο Κακουργιοδικείο για χρήση πλαστού, καθώς χρησιμοποίησε έγγραφο με το οποίο παρουσίαζε ότι η ανήλικη συναίνεσε με την υπογραφή της στην επέμβαση και ότι ενημερώθηκε για επιπλοκές. Δύο γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες όμως καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς και αποδίδουν την υπογραφή σε άγνωστο πρόσωπο με το στυλό που χρησιμοποίησε ο γιατρός. Ακόμη, παραπέμπεται να δικαστεί για υπεξαγωγή εγγράφων, καθώς κατηγορείται ότι παρέδωσε ελλιπές CD με τη διαδικασία της επέμβασης, όταν του ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πέραν των 10.000 ευρώ που του επιβλήθηκε ως εγγύηση μετά την απολογία του στον ανακριτή, πρέπει να του απαγορευτεί να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις. Στην επιβολή τέτοιου όρου, που δεν έχει επαναληφθεί σε υπόθεση ιατρικού λάθους, κατέληξε το δικαστικό συμβούλιο μετά τις δύο ακόμη καταδίκες του ίδιου γιατρού για παρόμοιους θανάτους.