Skip to main content

Στο πένθος η χώρα για τους δύο πιλότους του Canadair - Πώς έγινε η τραγωδία στην Κάρυστο

Εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν τις αιτίες της συντριβής

Ολόκληρη η χώρα πενθεί λόγω του χαμού των δύο πιλότων που έχασαν χθες τη ζωή τους σε μια ανείπωτη τραγωδία καθώς επιχειρούσαν με Canadair στη φωτιά στην Κάρυστο. Παράλληλα, εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν τις αιτίες της συντριβής.

Οι δύο νεαροί πιλότοι, 34 και 27 ετών ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον. Στο αποκαλυπτικό βίντεο που κατέγραψε η ΕΡΤ με τη στιγμή της πτώσης, διακρίνεται το αεροπλάνο να κάνει ρίψη νερού, να παίρνει δεξιά στροφή και να χτυπά σε κλαδί δέντρου χάνοντας τον πλωτήρα από το δεξί φτερό.

Το Canadair δεν κατάφερε να κάνει ανύψωση με αποτέλεσμα να συντριβεί και να τυλιχθεί στις φλόγες. Στη μνήμη των πιλότων κηρύχθηκε 3ήμερο εθνικό πένθος.

Ποιοι ήταν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair

Όπως προαναφέρθηκε, νεκροί έπεσαν και οι δυο ήρωες-πιλότοι του Canadair. Ο 34 ετών κυβερνήτης Σμηναγός, Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός, Περικλής Στεφανίδης. Και οι δύο Ιπτάμενοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Διαβάστε - Από τη Θεσσαλονίκη ο ήρωας συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο

To Canadair συνετρίβη χθες μεσημέρι, στις 14:52, αμέσως μετά από ρίψη νερού που πραγματοποίησε σε μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πλατανιστός στην Κάρυστο.

Πώς έγινε η τραγωδία

Το βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση θα αναλυθεί από τους ειδικούς, ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της πτώσης. Οι πρώτες εικόνες, δείχνουν το καναντέρ να κάνει δύσκολους ελιγμούς, στη προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα. Την ώρα της ρίψης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Όταν παίρνει δεξιά στροφή και χαμηλώνει, στη φάση της ρίψης του νερού, φαίνεται στα πλάνα, να προσκρούει με το δεξί φτερό σε δέντρο και να χάνει τον δεξιό πλωτήρα που έχει στο κάτω μέρος του δεξιού φτερού, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους. Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών. Δευτερόλεπτα μετά συνετρίβη.

Το αποκαλυπτικό βίντεο από την συντριβή: