Skip to main content

Στον «αέρα» επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Σε μπούμερανγκ έχει εξελιχθεί για δεκάδες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας η ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των εν
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Σε μπούμερανγκ έχει εξελιχθεί για δεκάδες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας η ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων από την πλευρά του δημοσίου. Οι επιχειρηματίες προχώρησαν στην υλοποίηση των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια και σε πολλές περιπτώσεις με δανεισμό και αναμένουν εδώ και μήνες να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έχουν δέσει τα χέρια των επιχειρηματιών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των εταιριών, που ενώ έχουν ενταχθεί πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο, οι επιχειρηματίες φοβούνται να ξεκινήσουν την επένδυση, διότι δεν είναι σίγουροι αν τελικά θα εισπράξουν τη συμμετοχή του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι λίγες τολμηρές επιχειρήσεις, που έχουν στα σκαριά νέες επενδύσεις έχουν παγώσει τον όποιο σχεδιασμό τους, καθώς ο 3299/2004 βρίσκεται σε αναστολή από τις 29 Ιανουαρίου του 2010 και ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν προβλέπεται να ανοίξει πριν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η οινοποιία Εβριτικά Κελάρια ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1,89 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2009,  ωστόσο το δημόσιο δεν της έχει καταβάλει ακόμη την προβλεπόμενη ενίσχυση. «Το δημόσιο, θεωρητικά, θα έπρεπε να είχε ήδη ξεχρεώσει ολόκληρο το ποσό της επιδότησης, όμως, μόλις πριν από ένα μήνα εισπράξαμε το 50%, ενώ ελπίζουμε ότι θα λάβουμε το υπόλοιπο ποσό μέσα στον Απρίλιο», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εβρίτικα Κελάρια, κ. Βασίλης Χαρόβας. Οι καθυστερήσεις στην είσπραξη της επιδότησης δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικότερα αυτήν την εποχή που οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει από ρευστότητα. «Οι καθυστερήσεις του δημοσίου, αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να προσφύγουν στις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους. Το γεγονός ότι παίρνουμε δάνειο για να συνεχίσουμε το έργο μας, αυτόματα μειώνει το ποσό της επιχορήγησης», σημειώνει ο κ. Χαρόβας.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 τον Οκτώβριο του 2008, η επένδυση είναι συνολικού ύψους 1,947 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2010. Όπως αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Κώστας Αραμπατζής, το δημόσιο τούς χορήγησε το 50% με καθυστέρηση επτά μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους. «Είναι τραγικό να θέλει ένας επιχειρηματίας να επενδύσει, ειδικά μια εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις και το κράτος να μην τον ενισχύει. Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και τέτοιου είδους καθυστερήσεις τους καθηλώνουν και δεν μπορούν να συνεχίσουν. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε δάνεια, με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε τους τόκους», υπογραμμίζει ο κ. Αραμπατζής.

Ωστόσο, η κωλυσιεργία του δημοσίου δεν περιορίζονται μόνο στην εξόφληση των χρηματοδοτήσεων, αλλά και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η εταιρία παραγωγής και εμπορίας σποροφύτων, Agriplant υπέβαλε αίτηση ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο τον Οκτώβριο του 2008 για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. Η επένδυση έχει ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο το δημόσιο δεν έχει ακόμη εξετάσει το φάκελο της εταιρίας. «Ξεκινήσαμε την επένδυση με δικά μας κεφάλαια με την προϋπόθεση ότι θα τα πάρουμε πίσω, ωστόσο δυο χρόνια μετά, το δημόσιο δεν έχει ακόμη εξετάσει τον φάκελό μας», αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Βασίλης Καρκελής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η έναρξη της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων επιτρέπεται να γίνεται μετά την υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αλλαγές στη διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης

Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται πολλά επιχειρηματικά σχέδια εξαιτίας της πρόσφατης αλλαγής στη διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης για κάποιες κατηγορίες επενδύσεων, όπως καταγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας επεξεργασίας υαλοπινάκων, Βασίλης Κυριακίδης ΑΒΕΕ, Μπάμπης Κυριακίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, η ενεργοποίηση πριν από λίγες ημέρες της απόφασης 14929/9--7-2007 του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, εκτιμάται ότι θα μπλοκάρει την υλοποίηση πολλών επενδύσεων. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι τράπεζες πρέπει από την αρχή να επενδύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί και στην συνέχεια, αφού έχει προηγηθεί ο κρατικός έλεγχος, να λάβει ο επιχειρηματίας την επιδότηση.

Η εταιρία Βασίλης Κυριακίδης έχει λάβει έγκριση για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4 εκατ. ευρώ. Έχει υλοποιήσει το 50% του έργου και το κράτος έχει, ήδη, κάνει τον έλεγχο που προϋποθέτει ο αναπτυξιακός νόμος. Ωστόσο, δεν έχει λάβει τα χρήματα, καθώς, το κράτος ζητεί από τον επιχειρηματία να βάλει ολόκληρο το κεφάλαιο που του αναλογεί. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... Η απόφαση του κράτους να επαναφέρει τον νόμο, έχει παγώσει εκατοντάδες επενδύσεις, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον οι τράπεζες να δεχθούν να εγκρίνουν δάνειο για ένα έργο το οποίο είναι ανύπαρκτο. Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που ο επιχειρηματίες διαθέτει το κεφάλαιο, η επένδυση κολλάει στην τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ», τονίζει στη Voria.gr o κ. Κυριακίδης.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Παράλληλα, η δημοσιονομική κρίση φοβίζει τους επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρίας τυποποίησης κρέατος, Αφοί Μπαντάκ, η οποία κατέθεσε αίτηση για επένδυση ύψους 1,998 εκατ.ευρώ και εντάχθηκε στο νόμο 3299/2004 το Σεπτέμβριο του 2009. «Δεν έχω αρχίσει ακόμη την επένδυσή μου, διότι δεν ξέρω αν το δημόσιο θα καταφέρει να μου πληρώσει την χρηματοδότηση. Συνεχώς ακούμε ότι το δημόσιο έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Προκειμένου να υλοποιήσω την επένδυση, θα πρέπει να πάρω δάνειο, αν το δημόσιο τελικά δεν με πληρώσει πως θα ξεχρεώσω την τράπεζα;», διερωτάται ο κ. Χασά Μπαντάκ.

Μέχρι τον Μάιο η εξόφληση των επιδοτήσεων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κα Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο εξαγγελίας του νέου αναπτυξιακού νόμου δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Μάιο του 2010 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο νόμο 3299/2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπουργού, το δημόσιο έχει καταβάλει συνολικά 300 εκατ. ευρώ περίπου σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν  ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι τον Μάιο υπολογίζεται ότι οι πληρωμές θα φτάσουν περίπου το 1 δισ. ευρώ.