Skip to main content

Συνέδριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση των Δικτύων Global Compact της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και καταπολέμηση της Διαφθοράς» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση των Δικτύων Global Compact της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και καταπολέμηση της Διαφθοράς», διοργανώνεται την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, από το ελληνικό Δίκτυο Global Compact στο Ξενοδοχείο «The Met Hotel» της Θεσσαλονίκης.

Η συνάντηση στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και στον εντοπισμό κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μέσα στις οποίες λειτουργούν τα Δίκτυα και οι εταιρείες μέλη τους, η ανάλυση των αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου που αναφέρονται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με παράλληλη παρουσίαση αντίστοιχων πρακτικών που εφαρμόζουν επιχειρήσεις της περιοχής κ.λπ.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Δικτύων της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κοσσόβου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σλοβενίας και Βοσνίας. καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτά τα κράτη, ενώ ομιλητές θα είναι εμπειρογνώμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ένας από τους πιο προκλητικούς τομείς της εταιρικής υπευθυνότητας. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διαπιστώνουν την νομική, ηθική και επιχειρηματική τους ανάγκη να ενσωματώσουν στις δραστηριότητές τους θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά προκλήσεων», δήλωσε η κ Στέλλα Κοβλακά Μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Ελληνικού Δικτύου Global Compact.

«Η διαφθορά αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες πληγές-απειλές παγκοσμίως. Δεν έχει εθνικά ή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, ως προς την έκταση και το βαθμό της», πρόσθεσε η κ. Κοβλακά.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι επείγουσα πρόκληση για τη χώρα μας, για όλους τους κοινωνικούς και θεσμικούς συντελεστές της χώρας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η  συνάντηση υποστηρίζεται από το UN Global Compact, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), και από τις εταιρείες, OTE, Cosmote, Εμπορική Τράπεζα, Siemens, Τσιμέντα Χάλυψ.