Skip to main content

Συμφωνία Ιράν και Ιράκ για αφοπλισμό Κούρδων μαχητών

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού θα μεταφερθούν οι μαχητές

Το Ιράν και το Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία με βάση την οποία «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» στο Ιρακινό Κουρδιστάν θα αφοπλιστούν και θα μετεγκατασταθούν τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

«Συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο Ιράν και στο Ιράκ, με βάση την οποία το Ιράκ δεσμεύθηκε να αφοπλίσει ένοπλους αυτονομιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται στο έδαφός του, να κλείσει τις βάσεις τους και να τους μεταφέρει σε άλλες τοποθεσίες πριν από τη 19η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναάνι στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού θα μεταφερθούν οι μαχητές. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το Ιράκ.

Το Ιράν κατηγορεί επί μακρόν την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης να θέτουν επανειλημμένα στο στόχαστρο βάσεις τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Φρουροί εκτόξευσαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον στόχων των μαχητών στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ είχε καταδικάσει τις επιθέσεις. Η επίλεκτη στρατιωτική δύναμη και δύναμη ασφαλείας του Ιράν είχε πει πως θα εξακολουθήσει να θέτει στο στόχαστρο τρομοκράτες όπως τους αποκάλεσε στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ