Skip to main content

Ώρα διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ωρών η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Την Πολιτική Γραμματεία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος του κόμματος

Η ώρα διαζυγίου σήμανε για τον ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα σημάδια να δείχνουν πως η στιγμή που η ομάδα Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει από το κόμμα έφθασε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την αιφνιδιαστική κίνηση να συγκαλέσει εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία για σήμερα το μεσημέρι είχε διπλή στόχευση. Κατ’ αρχάς να δώσει λίγες ώρες διορία στους «6+6» να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν μια προσπάθεια εγκλωβισμού τους, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη η παρουσία τους στο όργανο. Υπενθυμίζονται επ’ αυτού οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας και η «κάλυψη» που τους έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Από τους 11 που είχαν υπογράψει το σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου (χαρακτήριζε προσβλητική την ομιλία του προέδρου με στοιχεία alt right), μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι οι «οκτώ»: Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης, Δανάη Κολτσίδα.

Η αποχώρηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιοποίηση κειμένου – όπως έκανε και η «Ομπρέλα» – μέσω του οποίου θα εξηγήσουν τους λόγους που οδηγήθηκαν στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επόμενο βήμα τη συγκρότηση ΚΟ, με επικεφαλής, όπως λένε πληροφορίες, τον Αλέξη Χαρίτση.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, με μία θεσμική κίνηση θέλει να τεστάρει και να μετρήσει τις αντιδράσεις των στελεχών που πρόκειται να αποχωρήσουν. Θα προτείνει να συγκροτηθεί ένα πολιτικό όργανο, που θα ονομάζεται «Πολιτικό Κέντρο», επιχειρώντας να κερδίσει πόντους στο «πινγκ πονγκ» επίρριψης ευθυνών.

Αποχώρησαν 90 μέλη από τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσαν με κοινή δήλωση ένας σημαντικός αριθμός μελών του Τομέα Δικαιωμάτων καθώς και η πλειοψηφία της γραμματείας του.

Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου.

Στο κείμενο που μοίρασαν στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι με την αποχώρησή τους «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις». Προεξοφλούν ακόμη: «Την σημερινή δήλωση αποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη την χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, Αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος».