Skip to main content

Συρίγος: Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Τι υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός για τις δηλώσεις του περί «παρωχημένης» Συνθήκης της Λωζάννης

«Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρωί της Τετάρτης, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του για το ζήτημα που προκάλεσαν και την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

«Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασσελάκης», είπε αρχικά για το θέμα ο κ. Συρίγος, ενώ σημείωσε ότι δεν μίλησε ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης.

Διαβάστε σχετικά: Κασσελάκης: Δώρο στον Ερντογάν οι δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πως θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα», είπε ο κ. Συρίγος.

Σε ερώτηση αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση, ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε: «Η διάταξη για την αποστρατιωτικοποίηση θεωρώ ότι είναι παρωχημένη και για αυτό δεν τη συζητάμε και την έχουμε εξαιρέσει και αυτό είναι η επίσημή ελληνική θέση από το 1995. Αντιθέτως, η Τουρκία λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης σε αυτό το θέμα δεν είναι παρωχημένη και επικαλείται τις διατάξεις της για αποστρατιωτικοποίηση».

Δείτε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σοβαρές ανησυχίες για τις δηλώσεις Συρίγου περί Συνθήκης της Λωζάνης

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Το εθνικό συμφέρον τι μάς επιβάλλει; Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές και παρωχημένες; Οταν λέμε ότι κάτι είναι παρωχημένο, δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται» και επανέλαβε τη θέση ότι «από το 1995 και μετά, έχουμε εξαιρέσει ρητώς από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θέματα που σχετίζονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Δεν τα συζητάμε βάσει των διατάξεων. Τα θεωρούμε εθνικό μας θέμα».