Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το «κόμμα παντός καιρού» του Δραγασάκη και η ώρα της απόδειξης

Η αναφορά Τσίπρα σε «κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας» και ώρα της απόδειξης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέρασαν 1.686 ημέρες από τη μέρα που ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για τη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα «ικανό για όλες τις καταστάσεις, παντός καιρού».

Τα ίδια περίπου λόγια ανέφερε και κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου του κόμματος στις 15 Απριλίου 2022, υπογραμμίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπορεί να μετασχηματίζεται, χωρίς να μεταλλάσσεται, χωρίς να χάνει την αξιακή πυξίδα του και τον στρατηγικό του προσανατολισμό, παραμένοντας στήριγμα της κοινωνίας και του λαού».

Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από μια εκκωφαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήρθε η ώρα να αποδειχθεί εάν όντως το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με όλες τις αλλαγές και τις στρατηγικές που έχει επιλέξει στις μάχες που δόθηκαν, είναι όντως «παντός καιρού» και μπορεί να ξεπεράσει αυτή την τρικυμία που χτύπησε μανιασμένα το καράβι του.

Ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προχώρησε σε σκληρή κριτική που αρχικά στόχευε στον εαυτό του. «Η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αξιοσημείωτο όμως της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα είναι η υπογράμμισή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε απλά ένα κόμμα διαμαρτυρίας, με αφετηρία την επιβολή των μνημονίων και λήξη τη -κατά τη ΝΔ- σταθερότητα που ήρθε στη χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος όμως όχι στους εξωκομματικούς αντιπάλους αλλά στα στελέχη του ίδιου του κόμματος. Η εικόνα που παρουσιάστηκε από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την τετραετία, αλλά και συμπυκνωμένα στην προεκλογική περίοδο, δεν παρέπεμπε σε κόμμα εξουσίας αλλά το αντίθετο ακριβώς, γεγονός που αποτέλεσε ένα από τα πιο κομβικά σημεία συζήτησης στα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ακριβώς μετά την εκλογική συντριβή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρός του έχουν την ατυχία η νέα εκλογική μάχη να βρίσκεται μπροστά σε λιγότερο από έναν μήνα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν επιθετικά για αύξηση των ποσοστών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει άμεσα το σοκ της μεγάλης διαφοράς και της εκλογικής συντριβής. Όμως, ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έχουν και την ευκαιρία με την τακτική και τη στρατηγική τους να αποδείξουν ότι τα λόγια του Γιάννη Δραγασάκη δεν ήταν απλά απόνερα Αριστερής ανάγνωσης του πολιτικού σκηνικού, αλλά πραγματικότητα. Και ο πιο σκληρός κριτής σε αυτήν την υπόθεση, του «κόμματος παντός καιρού» δηλαδή, θα είναι ο ίδιος ο λαός με αυτό που θα αποφασίσει στις επερχόμενες εκλογές.