Skip to main content

4+2 μέτρα κατά της οπαδικής βίας - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσέφεριν, Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Νταβιντιάν

Τέσσερα μέτρα με άμεση εφαρμογή, δύο επιπλέον αν παραστεί ανάγκη

Μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Μητσοτάκης: Κλείνουν οι σύνδεσμοι οπαδών, κάθε ομάδα θα έχει μόνο μία λέσχη

Τέσσερα από αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα δύο θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Τσέφεριν: Καρκίνος η οπαδική βία για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα είναι:

  •     Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  •     Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, και οι ομάδες αντιλαμβάνονται ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  •     Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  •     Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

  •     Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  •     Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη είναι η δράση κατά της οπαδικής βίας».

Πρόσθεσε ότι η οπαδική βία «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει. Σήμερα που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική σύμπραξη οπαδών από όλες τις χώρες. Όμως μιλάμε για εγκληματικές ομάδες -έχει δίκιο ο Αλεξάντερ- που ταξιδεύουν την Ευρώπη με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και κάνουν επιδρομές θανάτου».

Παραδέχθηκε ότι «ούτε η πρόληψη, ούτε οι κανονισμοί λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει», και έριξε το... μπαλάκι σε «οπαδούς, διοικήσεις και ΜΜΕ» που δεν «προωθούν πάντοτε την ειρηνική σύμπραξη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν τα «αφεντικά» των ομάδων φέρνοντας τους προ των ευθυνών τους. «Τα κενά πρέπει να καλυφθούν. Δεν θα πετύχουμε το στόχο μας, αν δεν βοηθήσουν και οι πρόεδροι. Και ειδικά των μεγάλων ΠΑΕ που ήρθαν εδώ κι έχουν χρέος να προστατέψουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους».<