Skip to main content

Τα διακυβεύματα και τα «καμάκια»

Άρθρο του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Φωτίου για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Μεσούντος ήδη του Αυγούστου, οι normal άνθρωποι της Θεσσαλονίκης -όσοι δύνανται, βέβαια- πλατσουρίζουν ήδη σε παραλίες και μπιτσόμπαρα είτε απολαμβάνουν τη δροσιά ορεινών τόπων ή ετοιμάζουν τα μπογαλάκια τους.

Όλοι; Όχι! Μια δράκα abnormal κατοίκων ενός μικρού χωριού της πολιτικής κοινωνίας (political society), μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, αντιστέκονται σθεναρά στο μαγευτικό τραγούδι των σειρήνων των διακοπών και δεμένοι πισθάγκωνα στο μεσιανό κατάρτι, ασχολούνται κάθιδροι με τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η «μάχη έχει κανόνες»

Οι πολιτικές «μάχες», και στην περίπτωσή μας οι αυτοδιοικητικές, είναι σκληρές εκ φύσεως. Γι’ αυτό και (οφείλουν να) έχουν κανόνες. Και, πρωτίστως, οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου και οι περί αυτούς δέον να μην αντιλαμβάνονται την «κατάκτησή» του ως λεία προς λαφυραγώγηση και τους πολιτικούς ανταγωνιστές τους ως μισητούς εχθρούς. Η διοίκηση της Θεσσαλονίκης είναι πρωτίστως ευθύνη. Την επόμενη δημοτική αρχή, την περιμένει το ηράκλειο έργο της ανάταξης μιας καθημαγμένης πόλης από την καταστροφική θητεία του νυν δημάρχου και της αλλοπρόσαλλης διοίκησής του.

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, αλλά και άλλων, όπως η κλιματική κρίση, το πρασίνισμα της φαλακρής πλέον πόλης μας, η αβίωτη καθημερινότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική μέριμνα για όλους και ιδαίτερα για τους αδύναμους συμπολίτες μας, απαιτεί ευρεία σύγκλιση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων, σαν αυτή που πέτυχε η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» (υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Πέγκας), με τη σύμπραξη της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη (Μιχάλης Τρεμόπουλος) και τη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Οι συστηματικά επεξεργασμένες κοινές προγραμματικές θέσεις, αποτελούν μιαν εγγυητική βάση, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στον δήμο μας υπάρχουν δυνάμεις που νοιάζονται ειλικρινά την πόλη και τους ανθρώπους της, που θα αγωνιστούν με σχέδιο και με όραμα, με συνέργειες και με διάλογο, με διαφάνεια και με λογοδοσία για μια Θεσσαλονίκη βιώσιμα αναπτυγμένη, ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, πράσινη, πολυπολιτισμική, αλληλέγγυα, μια «Θεσσαλονίκη Για Όλους».
Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να δώσουμε τη «μάχη» των εκλογών με «όπλα» την προγραμματική μας αρτιότητα, τα επιχειρήματα και την πειθώ για το εφικτό σχέδιό μας αλλά και την αξιοσύνη των ανθρώπων του ψηφοδελτίου μας. Αλλά και με κανόνες και με αρχές εντιμότητας και αξιοπρέπειας.

Εκάς τα καμάκια

Μακριά από μας, λοιπόν, οι ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις σε ανθυποψηφίους μας, οι οποίοι αγωνίζονται κι αυτοί προς την ίδια, θέλουμε να ελπίζουμε, κατεύθυνση και με τις ίδιες, θέλουμε να πιστεύουμε, αρχές. Μακριά από κάποια «άρθρα» που ξεχείλιζαν από χολή και αχαριστία προς τον πρώην δήμαρχο της πόλης, φιλοτεχνημένα από ανθρώπους πολλαπλώς ευεργετηθέντες από τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μας τιμά στηρίζοντας έμπρακτα το εγχείρημά μας. Και μακριά κάποια άλλα, στρεβλωτικά της πραγματικότητας κείμενα έμπειρων μεν, πικραμένων δε και εμπαθών γραφίδων, που επιχειρούν να καμακώσουν ψηφαλάκια με όπλο την πιθανή άγνοια πολιτών για τις διαφορές μεταξύ πολιτικών εννοιών. Κάτι «παλιές καραβάνες», λοιπόν, γνωρίζουν άριστα αλλά «κάνουν» ότι αγνοούν τη μείζονα πολιτική διαφορά μεταξύ «στήριξης» και «χρίσματος» προκειμένου να ρίξουν στον Σπύρο Πέγκα τη ρετσινιά του κομματικά «χρισμένου» υποψήφιου και να απομακρύνουν από την κάλπη του ή/και να προσεταιριστούν πιθανούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Η διάκριση, όμως, είναι πολιτικά σαφής και γίνεται σαφέστερη από δύο παραδείγματα:

Η «στήριξη» και το «χρίσμα»

Ο «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.» ΔΕΝ επέλεξε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης δικό του, κομματικό, υποψήφιο αλλά συντάχθηκε εκ των υστέρων, χωρίς υποτραπέζια παζάρια και ανταλλάγματα με την ήδη υπάρχουσα προγραμματική σύμπραξη της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» με την Παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Αυτό είναι ΣΤΗΡΙΞΗ και ευχαριστούμε θερμά. Εμείς ούτε ζητήσαμε ούτε πήραμε κομματικές βούλες και σφραγίδες. Αντιθέτως, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία», διά του προέδρου της Κ. Μητσοτάκη, επέλεξε ευθέως τον υποψήφιο Κ. Ζέρβα και μόνον αυτόν ως «δικό της τέκνο» με τη βούλα. Αυτό είναι καραμπινάτο ΧΡΙΣΜΑ!

Άλλο παράδειγμα: Το 2010 ο Γιάννης Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ήταν ο νικητής των εκλογών, υποστηριζόμενος ταυτόχρονα από τα κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ., Δημοκρατική Αριστερά, Δράση και από την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη. Κανείς δεν μίλησε τότε για «χρίσμα», γιατί επρόκειτο για ολοκάθαρη ΣΤΗΡΙΞΗ! Η Ν.Δ. είχε επιλέξει ως υποψήφιο δήμαρχο τον ηττηθέντα βουλευτή της, Κώστα Γκιουλέκα. Πιο ΧΡΙΣΜΑ πεθαίνεις!

Φυσικά, δεν δακτυλοδεικτώ τους συντάκτες αυτών των κάτω-από-τη-ζώνη κειμένων ονοματίζοντάς τους. Διότι, αφενός μεν δεν βάλλω κατά ονοματικών στόχων αλλά επικρίνω αθέμιτες πρακτικές. Και αφετέρου, διότι δεν επιθυμώ να τορπιλιστούν οι όποιες πιθανότητες διεύρυνσης των συμπράξεων απέναντι στην πλήρως αποτυχημένη δημοτική διοίκηση, η οποία οσονούπω τελευτά τον ολέθριο για την πόλη βίο της. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα εμφανιστεί κάποια «αυθεντική» φωτογραφία, όπου ο Σωκράτης Φάμελλος επιθέτει ξίφος επί του ώμου του Σπύρου Πέγκα και τον χρίζει επίτιμο ιππότη του «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»…

Το διακύβευμα

Η προκοπή της πόλης. Ο σχεδιασμός του μέλλοντός της. Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε πολίτης, η κάθε οικογένεια, τα ποικίλα κοινωνικά στρώματα της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας και του πολιτισμού θα βρουν μέσα στο συλλογικό είναι της Θεσσαλονίκης μια θέση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, στα σχέδια, στις φιλοδοξίες τους. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών, οι οποίες μπορούν και πρέπει να γίνουν η αφετηρία για την αναστροφή της πορείας των χρόνιων καθυστερήσεων και των επανειλημμένων ματαιώσεων. Τα λοιπά δεν αφορούν παρά μόνον τη μοναξιά του «καμακιού» και τις τοξικές εκκρίσεις των χοληφόρων αδένων των συγγραφέων των φάλτσων -και στην ουσία- αυτοβιογραφικών κειμένων τους.

Καλές διακοπές συμπολίτες!

* Ο Νίκος Φωτίου είναι πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Image