Skip to main content

Τα έργα που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης για το 2017

Για άλλη μια χρονιά στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι η δημιουργία μεγάλων έργων αλλά οι συντηρήσεις κτιρίων, δημοσίου χώρου και αστικού εξοπλισμού

Έργα ύψους 17,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για άλλη μια χρονιά στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι η δημιουργία νέων μεγάλων έργων αλλά οι συντηρήσεις, όπως κτηρίων, σχολείων, δημοσίου χώρου και αστικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά σε Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου προβλέπεται κονδύλι 500.000 ευρώ για συντήρηση της Νέας Παραλίας, της Αγίας Σοφίας, της περιοχής του Χρηματιστηρίου και της Αλάνας της Τούμπας.

Μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν είναι η αναβάθμιση χώρων πρασίνου και υπαίθριων χώρων στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Για ακόμη μία χρονιά στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελετών, ύψους 142.000 ευρώ για το αποτεφρωτήριο, το οποίο, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του δήμου, θα χωροθετηθεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στη σχολική στέγη, είτε μέσω συντηρήσεων των σχολικών κτηρίων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, είτε με παρεμβάσεις στις σχολικές αυλές. Μεταξύ των άλλων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα σχολικών δακτυλίων, για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο.

Στις νέες ενδείξεις του Τεχνικού Προγράμματος ξεχωρίζουν, επίσης, η ανάπλασης ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών Τείχων καθώς και του άξονα της οδού Λαγκαδά. Σχεδιάζεται, επίσης, η ανάπλαση Δαγκλή, Διαλέττη και Δεσπεραί καθώς και των οδών Σοφούλη και Βαφοπούλου. Η δημοτική αρχή έχει προβλέψει κονδύλιο πάνω από 400.000 ευρώ για την διαμόρφωση των πεζοδρομίων στο νέο κτήριο της ΠΚΜ, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ δήμου και περιφέρειας. Διαμορφώσεις πεζοδρομίων σχεδιάζονται και στη δημοτική κοινότητα Τριανδρίας

Παράλληλα ο δήμος θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την ονοματοθεσία των οδών καθώς και στη μελέτη ειδικού φωτισμού για την ανάδειξη των μνημείων Unesco.

Στον τομέα της Καθαριότητας προωθείται η κατασκευή θυλάκων κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του αμαξοστασίου του Δήμου.

Από το ποσό των 17.531.192,60 του Τεχνικού Προγράμματος, τα 5.637.130 ευρώ αφορούν συνεχιζόμενα έργα και μελέτες και 11.894.062 είναι νέες ενδείξεις.