Skip to main content

«Ταξίδι στο Αρχαίο Θέατρο… από μηχανής» - Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - Τι περιλαμβάνει

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Ταξίδι στο Αρχαίο Θέατρο… από μηχανής», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει ως στόχο την εξοικείωση με το αρχαίο δράμα, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Δευτέρα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Prometheus», το οποίο στοχεύει στη διάσωση ιστορικών παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ, στην εμβύθιση στον χώρο επαυξημένης πραγματικότητας και στη διαδραστική βιωματική συμμετοχή του κοινού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΘΒΕ, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις νέες τεχνικές δυνατότητες των δυναμικών εργαλείων αναβίωσης σημαντικών παραστάσεων αρχαίου δράματος. Επιπλέον, ενημερώνονται για ιστορικές παραστάσεις, παίρνουν πληροφορίες για τη λειτουργία των επιμέρους σκηνικών αντικειμένων, αλληλεπιδρούν με εικονικά αντικείμενα μέσα από ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και γνωρίζουν τα δομικά στοιχεία του δράματος. Στη συνέχεια, τους δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουν πρακτικά́ τα παραπάνω στοιχεία για την παραγωγή́ ενός συντόμου στιγμιότυπου δράσης

Πραγματοποιείται επίσης ξενάγηση στην έκθεση «Ίχνη του εφήμερου» στο Βασιλικό Θέατρο, στην οποία οι μαθητές βλέπουν από κοντά κοστούμια υψηλής αισθητικής από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ από την έναρξη της λειτουργίας του το 1961.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του ΚΘΒΕ, οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αποσκοπούν στην ενημέρωση των μαθητών για το αρχαίο θέατρο, τόσο σε ό,τι αφορά τους χώρους του όσο και για τα στοιχεία της δομής του αρχαίου δράματος, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας αλλά και τη δημιουργική συμμετοχή. 

Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Prometheus», που υλοποιήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και με την IRIDA Labs A.E., με χρηματοδότηση του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας (ΕΣΠΑ 2014-2020). 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σύνολο μαθητών: 30

Χώροι: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Βασιλικό Θέατρο

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 90 λεπτά 

Διάρκεια ξενάγησης στην Έκθεση Κοστουμιών: 50 λεπτά 

Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Μανώλης Καραγιαννόπουλος-Δραγώγιας (θεατροπαιδαγωγός) 
Σχεδιασμός και υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Ματίνα Παγουλάτου (θεατροπαιδαγωγός)

Για κρατήσεις θέσεων, επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 
Τηλ.: 2315 200012, e-mail: d.kalaitzis@ntng.gr (Διονύσης Καλαϊτζής)
Τηλ.: 2315 200011, e-mail: groups@ntng.gr (Τίτι Καραμανλή, Ελευθερία Γκίτνου)