Skip to main content

Προθεσμία Κομισιόν σε Ελλάδα για κατάργηση της απαλλαγής από τον ΕΦΚ στα αφορολόγητα στα σύνορα

Προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας από την ΕΕ - Η υπόθεση αφορά τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία

Να καταργήσει την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία καλεί την Ελλάδα, με προειδοποιητική της επιστολή, η Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα απαλλάσσει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα προϊόντα που προμηθεύουν τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών που βρίσκονται στα χερσαία σύνορά της με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 η οδηγία επέτρεπε στα κράτη μέλη που διέθεταν, την 1η Ιουλίου 2008, καταστήματα αφορολόγητων ειδών εκτός αερολιμένα ή λιμένα να κάνουν χρήση της εν λόγω απαλλαγής. Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρέπεται πλέον βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει χρήση της απαλλαγής αυτής.

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη», σημειώνεται.