Skip to main content

Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης - Μαζικές παραιτήσεις

Η Νομαρχιακή Επιτροπή έμεινε με 17 μέλη που μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μείνουν 13! Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τελευταίο γραμματέα του κόμματος.

Με 17 μέλη μέχρι τη Δευτέρα έμεινε η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις παραιτήσεις 28 μελών της σήμερα. Στη σύντομη διαδικασία της συνεδρίασης της ΝΕ με διευρυμένη σύνθεση, επιβεβαιώθηκαν όσα είχε γράψει τις τελευταίες ημέρες στα ρεπορτάζ της η Voria.gr. Όμως οι διαρροές δεν έχουν τελειώσει.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr άλλα τέσσερα μέλη της ΝΕ, που ανήκουν στο κλίμα της «Κίνησης των 53» αναμένεται να αποχωρήσουν μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Η αρχή είχε γίνει από τα τέσσερα μέλη της ΚΟΕ που έτσι κι αλλιώς είχαν ετοιμάσει τις παραιτήσεις τους (η ομάδα της ΚΟΕ είχε φύγει προτού προκύψει η απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας). Ακολούθησε η σημερινή επίσημη ανακοίνωση των 15 μελών της ΝΕ Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και πηγαίνουν στη Λαϊκή Ενότητα προτού αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα επτά στελέχη που ανήκουν στην «Κίνηση των 53» (δεν μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να μιλάμε για μέλη διότι πρόκειται για ιδεολογικό ρεύμα) κατέθεσαν απόψε κείμενο που αιτιολογεί την παραίτησή τους, ενώ άλλα δυο στελέχη της ίδιας κίνησης παραιτήθηκαν μεν, δε συνυπέγραψαν όμως το συγκεκριμένο κείμενο.

Η διαδικασία ήταν επώδυνη τόσο για όσους έμειναν, όσο και για όσους έφυγαν. Στο κείμενο των επτά τίθενται μια σειρά από ζητήματα Δημοκρατίας και πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τονίζεται το γεγονός ότι αγνοήθηκε το κόμμα και τα όργανά του ακόμη και στην τελευταία ευκαιρία που είχε δοθεί, δηλαδή της διεξαγωγής ενός συνεδρίου.

Το γεγονός ότι δεν έγινε συνέδριο, υποστηρίζουν τα στελέχη, οδήγησε σε εκλογές χωρίς συλλογικές αποφάσεις και φυσικά αγνοήθηκε η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ανάμεσα στους επτά που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο τελευταίος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης, ο οποίος θεωρείται εδώ και χρόνια η «ψυχή» του κόμματος, καθώς ήταν και τελευταίος γραμματέας του «Συνασπισμού».

Συναισθηματικά φορτισμένος ο κ. Σαμανίδης τόνισε στη Voria.gr ότι η απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί κι από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από απλό μέλος του κόμματος, μετά τις διαδικασίες της οργάνωσης των μελών...

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμανίδης είχε παραιτηθεί από γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου και έκτοτε δεν εξελέγη αντικαταστάτης του, καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση των 45 της ΝΕ Α' Θεσσαλονίκης σε τέσσερις διαδοχικές προσπάθειες σε κάποιο πρόσωπο. Τα κομματικά ζητήματα είχε αναλάβει να «τρέξει» η εννεαμελής γραμματεία.