Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το εστιατόριο «Β.» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού - Περνά σε αλυσίδα fast food

Δόθηκε μέσω διαγωνισμού του ΟΔΑΠ - Μια απόφαση χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, γράφει τους τίτλους τέλους σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, λέει στη Voria.gr η ιδιοκτήτριά του

Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2004, το "Β." το εστιατόριο-καφέ του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο ποιοτικό bar εστιατόριο Μουσείου στην Ελλάδα και από το ξεκίνημα της λειτουργίας του κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα.

Όλοι γνώριζαν το "Β." ως έναν ιδιαίτερο χώρο με εξαιρετική κουζίνα και σέρβις, με παροχές υψηλού επιπέδου, γι΄αυτό και αποτέλεσε σημείο για συναντήσεις υψηλών προσώπων και θεματικές βραδιές. 

Image

 

Με βάση τον πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε πρόσφατα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Χώρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠΑ), του υπουργείου Πολιτισμού, η λειτουργία του κατοχυρώθηκε σε αλυσίδα γρήγορου φαγητού και μέσω αυτής το "Β." περνά στα χέρια Αθηναίου επιχειρηματία. 

«Η απόφαση δεν είχε αξιοκρατικά κριτήρια και γράφει τους τίτλους τέλους σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Λειτουργούμε 19 χρόνια το "Β.", καταφέραμε να το κρατήσουμε ψηλά κι έρχεται ένας φωτογραφικός διαγωνισμός και μας το παίρνει μέσα από τα χέρια μας», λέει στη Voria.gr η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, Χρύσα Κονιόρδου

Πληροφορίες του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι είχαν παρατηρηθεί αρρυθμίες στη λειτουργία αρκετών αναψυκτηρίων, κυλικείων και χώρων για το κοινό σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς σε άλλες περιπτώσεις οι μισθωτοί δεν εκπλήρωναν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και σε άλλες δεν παρείχαν ποιοτικές υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε η διενέργεια του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση συνολικά 59 αναψυκτηρίων σε όλη τη χώρα. Ένας από τους όρους του διαγωνισμού ανέφερε πως όσοι ήθελαν να πάρουν μέρος θα έπρεπε να διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία και να αναλάβουν αρκετά από τα καταστήματα, που είχαν χωριστεί σε τρεις μεγάλες ομάδες. 

«Από το 2017-2018 είμαστε χωρίς συμβόλαιο και όλες οι προσπάθειες που κάναμε με το υπουργείο για να βρεθεί μια λύση έπεσαν στο κενό. Το "Β." δεν είναι ένα αναψυκτήριο, αλλά μια μεγάλη επένδυση με 24 άτομα προσωπικό, κάποια από τα οποία δουλεύουν 10 και 16 χρόνια. Μας ξέρει όλη η πόλη, δεν μπορεί να περάσει στα χέρια κάποιου άλλου», αναφέρει η κ. Κονιόρδου.

Image


Το εστιατόριο "B." κρύβεται στα σπλάχνα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο όμορφα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έργο του Κυριάκου Κρόκου, ενός μύθου των κατασκευών.

Δίπλα στο Δημαρχείο και τη Διεθνή Έκθεση, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στην καρδιά της πόλης που γύρω του βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι των πνευμόνων πράσινου της Θεσσαλονίκης.

Το "B." είναι ανοιχτό από το πρωί με ξεχωριστό breakfast και προσεγμένα ροφήματα, το μεσημέρι προσφέρει ένα ευχάριστο φιλικό ή business lunch και το βράδυ με ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών.