Skip to main content

Τέλος στον διαγωνισμό για τα στέγαστρα του ΟΑΣΘ βάζει η διοίκηση Αγγελούδη

Λύνει τη σύμβαση για την εκμίσθωση 336 διαφημιστικών ταμπλό στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ η διοίκηση Αγγελούδη - Νέος διαγωνισμός με νέους όρους

Στη λύση της σύμβασης για την εκμίσθωση των διαφημιστικών ταμπλό στις στάσεις του ΟΑΣΘ, την οποία είχε προχωρήσει και υπογράψει η διοίκηση Ζέρβα μετά από διαγωνιστική διαδικασία, βάζει η νέα δημοτική αρχή του Στέλιου Αγγελούδη. Είχε προηγηθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού της εκμίσθωσης των 336 διαφημιστικών πινακίδων στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ για υπαίθρια διαφήμιση με την αιτιολόγηση των φωτογραφικών διατάξεων.

Το θέμα για τη λύση της σύμβασης από πλευράς δήμου πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το Σώμα θα κληθεί να λάβει την απόφαση βάσει της εισήγησης της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων και να εγκρίνει, εκτός από τη λύση της σύμβασης, και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με καινούργιους όρους.

«Θεωρούμε ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη λύση της σύμβασης με δεδομένο ότι μεσολάβησε η έκδοση ακυρωτικής απόφασης των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού με αποτέλεσμα τον κλονισμό του
δικαιοπρακτικού θεμελίου στο οποίο στηρίχθηκε η σύναψη της σύμβασης και ενόψει του κινδύνου έκθεσης του δήμου σε τυχόν αποζημιωτικές αγωγές της μη νομίμως αποκλεισθέντος εταιρείας, ...., έτσι ώστε να αναγκασθεί ο Δήμος
να καταβάλει αποζημιώσεις τις οποίες μπορεί να αποφύγει αν ακολουθήσει τον δρόμο της λύσης της σύμβασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων.

Σημειώνει επίσης ότι «περαιτέρω η λύση της επίμαχης σύμβασης συνιστά πρόσφορο μέσο για την συμμόρφωση του Δήμου προς την Ακυρωτική Απόφαση του ΣΤΕ ενόψει και της μακράς διάρκειας (12ετίας) ευρισκόμενη στην αρχή του συμβατικού χρόνου ισχύος όταν μάλιστα έχει διανυθεί μικρό μόνο τμήμα της, μόλις πέντε μηνών περίπου (2/10/2021 – 23/03/2022) και της διαιώνισης κατ’ αυτό τον τρόπο του μη νομίμου όρου της διακήρυξης στο χρόνο».  

Ο διαγωνισμός εκμίσθωσης 336 διαφημιστικών ταμπλό στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με την αντιπολίτευση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να κάνει λόγο για «διαγωνιστική διαδικασία με φωτογραφικούς όρους».

Όπως έκρινε το ΣτΕ, ο όρος του διαγωνισμός περιόριζε τον αριθμό των υποψηφίων, καθώς αυτοί θα έπρεπε να έχουν δύο συμβάσεις με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης «με ανάλογου συνολικού μεγέθους αντικείμενο» - κάτι που ουσιαστικά αφορούσε την Αττική και τελικά κρίθηκε ότι φωτογράφιζε τη μία εταιρεία που είχε αναδειχθεί ανάδοχος. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η περίοδος εκμίσθωσης ήταν για 12 χρόνια με μίσθωμα 51.480 ευρώ το έτος.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2018, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2020, ενέκρινε τον καθορισμό κοινόχρηστου χώρου για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης στις 336 στάσεις των αστικών συγκοινωνιών όπως και την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης κοινόχρηστων χώρων με διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης. Το 2021 η Οικονομική Επιτροπή κατάρτισε τους όρους διακήρυξης της πλειοδοτικής δημοπρασίας. Στον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετείχαν δύο εταιρείες, όπου η μία αποκλείστηκε καθώς σύμφωνα με την τότε απόφαση, «τα δικαιολογητικά που προσκόμισε δεν αποδεικνύουν την απαιτούμενη από τη διακήρυξη τεχνική, επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια, εμπειρία και τεχνογνωσία». Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες ενστάσεις και προσφυγές και από τις δύο εταιρείες αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά προχώρησε στην ακυρωτική απόφαση.  

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά δικαίωσε την εταιρεία που είχε καταθέσει αίτησης ακύρωσης, κρίνοντας ότι ο αποκλεισμός της έγινε «βάσει μη νόμιμου όρου της διακήρυξης».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 1583/2023 απόφασή του δέχθηκε την Αίτηση Ακύρωσης της εταιρίας με την επωνυμία ... κατά της απόφασης της 43/2021 της Ειδικής Επιτροπής, κατά της υπ’ αρ. Πρωτ. 221454/29-9-2021 απόφασης του Συντονιστή και κατά της υπ’ αρ. 647/2021 ΑΟΕ κρίνοντας ότι ο αποκλεισμός της προχώρησε βάσει μη νομίμου όρου της διακήρυξης με συνέπεια όλες οι επόμενες πράξεις της ένδικης διαδικασίας που κατέτειναν στη σύναψη της σύμβασης εκμίσθωσης έχουν χάσει το έρεισμα τους» τονίζεται στην εισήγηση.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση Ζέρβα μετά από αυτή την εξέλιξη είχε παγώσει τη σύμβαση που είχε ήδη υπογράψει με την εταιρεία, με τη νέα δημοτική αρχή να προχωρά πλέον στην ακύρωσή της.