Skip to main content

Τεστ κοπώσεως για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προτείνουν οι FT

Στο κύριο άρθρο τους οι FT σχολιάζουν ότι η τάση των Ευρωπαίων ηγετών να πιστεύουν ότι όλα θα εξελιχθούν καλώς αν οι πολίτες απλώς τους εμπιστευθούν δεν περιορίζεται στην πολιτική, αλλά καθορίζει και
Στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Οι ψευδαισθήσεις της Ευρώπης» οι Financial Times σχολιάζουν ότι η τάση των Ευρωπαίων ηγετών να πιστεύουν ότι όλα θα εξελιχθούν καλώς αν οι πολίτες απλώς τους εμπιστευθούν δεν περιορίζεται στην πολιτική, αλλά καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στις αγορές. Η άποψη των πολιτικών φαίνεται να επικεντρώνεται στο ότι είναι καλύτερο για τους επενδυτές να μην γνωρίζουν πολλά. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρνησή τους για δημόσια τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της αξιοπιστίας τους. Όπως τονίζει η εφημερίδα, όμως, στις ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους όπως και στο φιάσκο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ «για κάθε παραβάτη δανειζόμενο υπάρχει και ένας απερίσκεπτος δανειστής».

Προστίθεται ότι πολλές τράπεζες στην Ευρώπη βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης είναι μελλοθάνατες, αλλά πρέπει να μαντέψουν ποιες είναι αυτές». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν κατά την εφημερίδα, ότι πολλές τράπεζες αισθάνονται μία πίεση χρηματοδότησης ή θα αισθάνονταν αν δεν υπήρχαν οι ελευθεριάζοντες κανονισμοί ρευστότητας της ΕΚΤ.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα καταλήγει ότι έχει ήδη καθυστερήσει ο διαχωρισμός των αμνών από τα ερίφια στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Προτείνει τη διεξαγωγή δημοσίων τεστ κοπώσεως για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όσες αποδειχθεί ότι έχουν ασθενή κεφαλαιακή βάση θα πρέπει είτε να εξαγοραστούν είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν. Κατά τους Financial Times το πρόβλημα για τη διενέργεια αυτών των τεστ κοπώσεως είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι όσο καθυστερούν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα.