Skip to main content

Θεμελιώνεται η φορολογική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας

Οι πρώτες βάσεις με στόχο τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ζητήματα φορολογίας, μπήκαν προσφάτως στο Ντίσελντορφ.

Οι πρώτες βάσεις με στόχο τη διερεύνηση μιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ζητήματα φορολογίας, μπήκαν προσφάτως στο Ντίσελντορφ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη γερμανική πόλη υπήρξε συνάντηση εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη, με αντιπροσωπεία των φορολογικών αρχών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Σε αυτή συμφωνήθηκε η προώθηση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την παροχή πληροφοριών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις ελληνικές φορολογικές αρχές με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των ελληνικών φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νομοτεχνική υποστήριξη της ελληνικής πλευράς για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών και την υιοθέτηση πρωτοποριακών πληροφοριακών συστημάτων για τον εντοπισμό και τη διασταύρωση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αναμένεται να επισφραγιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σχετική διερευνητική επαφή των ελληνικών προξενικών αρχών με το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς και γραπτή επικοινωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την πολιτική του ηγεσία.