Skip to main content

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή - Τασούλας σε Βελόπουλο: Έχετε εξευτελιστική συμπεριφορά για αρχηγό κόμματος (video)

«Δεν θέλω νταβατζήδες και προστάτες... Έχω προστάτη την Παναγία, τον Χριστό και τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

Θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο σημειώθηκε την Πέμπτη στην εθνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές.

Παράλληλα, άσκησε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση για «τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βελόπουλος καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ανακρίβεια στις αναφορές που έκανε για τις ελλείψεις επιβραδυντικού υγρού και για την διακίνηση συνωμοσιολογιών περί πυρκαγιών με στόχο την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο επικίνδυνο είναι η άγνοια. «Επιστρέφω στον πρωθυπουργό τις εκφράσεις του για 'σαχλαμάρες' και θα πω ότι και σαχλαμάρες λέει αυτός, και είναι ψεύτης». Κατέθεσε δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» που ανέφεραν ότι «η φωτιά στην Πάρνηθα έσβησε με επιβραδυντικό υγρό» και ζήτησε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, «να πείτε στον ψεκασμένο πρωθυπουργό σας, ότι δεν θα λέει εδώ μέσα ψέματα, δεν θα υβρίζει κανένα πολιτικό του αντίπαλο».

«Ο Πρωθυπουργός προκαλεί θλίψη - συνέχισε ο κ. Βελόπουλος - γιατί είναι άσχετος καθώς μπέρδεψε το υγρό αφρού που μπαίνει στα Κανατέρ με το επιβραδυντικό υγρό που παίρνουν άλλα αεροσκάφη». Δέκα αεροπλάνα C-130 αφέθηκαν να μην πετούν, παρατήρησε. «Αυτοί είστε. Και άσχετοι. Και με αλαζονεία και κυρίως προβληματικοί...» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αμφισβήτησε και την αναφορά του πρωθυπουργού ότι «στα καμένα απαγορεύεται να στήνονται ανεμογεννήτριες» λέγοντας: «Πείτε στον κ. Μητσοτάκη πάνω στον Όλυμπο να πάει να περάσει τα ανεμοπτερύγια των 120 μέτρων γιατί ο δρόμος δεν είναι επτά και οκτώ μέτρα που χρειάζεται». Για αυτό είπε «και υπήρξε ο νόμος που έχετε περάσει για να διευκολύνονται οι ολιγάρχες». Ανέφερε πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν την ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον οι ανεμογεννήτριες όπως αυτές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις οποίες και κατέθεσε σχετικό υλικό στα Πρακτικά και πρόσθεσε πως «εάν ο κ. πρωθυπουργός θέλει ανεμογεννήτριες, να τις βάλει στο σπίτι του στα Χανιά»

Ο κ. Βελόπουλος, επίσης, αντιτάχθηκε στις προσλήψεις συνοριοφυλάκων αναρωτώμενος: «Τι τους θέλετε, αφού όποιος μπαίνει στην χώρα του δίνετε άσυλο! Τι θέλετε; Να πάρετε 5.000 νέους συνοριοφύλακες για να έχετε 20.000 σταυρούς περισσότερους;». Χαρακτήρισε «παραμύθι» τις αναφορές σε «ακραίες κλιματικές συνθήκες» λέγοντας πως «ο πλανήτης πάντα είχε μεταβολές στο κλίμα. Αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, γι' αυτό είχαμε και τους κατακλυσμούς για όσους ξέρουν από Ιστορία» είπε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι «τσουβαλιάζει όλες τις απόψεις για να μιλάει με τους εύκολους της αντιπολίτευσης». Προειδοποίησε πως «με την Ελληνική Λύση δεν θα παίζει κανένας. Παίξτε με τους άλλους, όχι με εμάς. Τελεία, παύλα!». Χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «πορφυρογέννητο» υποστηρίζοντας ότι «δεν ανήκει στη ΝΔ, αλλά είναι φιλοξενούμενος στη ΝΔ». Αντίθετα ο ίδιος, όπως είπε «δουλεύω από μικρό παιδί, είμαι αυτοδημιούργητος, έφτιαξα ένα κόμμα μόνος μου χωρίς να έχω πίσω μου ολιγάρχες [...] Προσωπικά τον πρωθυπουργό δεν τον εμπιστευόμουν ποτέ, προσπαθούσα να σεβαστώ την ιδιότητα που φέρει». Είναι «λουσμένος από πάνω έως κάτω με ψέματα και όταν μας προσβάλλει θα του απαντάμε με τον ίδιο τρόπο και εμείς. Τέρμα η πλάκα με την Ελληνική Λύση!».

Παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, παρατήρησε στον κ. Βελόπουλο ότι «ο Πρωθυπουργός σας έκανε μια κριτική, δεν σας πρόσβαλε. Εσείς είπατε τώρα ότι προσβάλλετε εν γνώσει σας τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι παράπτωμα - σας παραδίδω στην κρίση του Σώματος και του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι και εσείς που παριστάνετε τον γνώστη και της γλώσσας και της Ιστορίας, θα πρέπει να καταλαβαίνετε ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας και εξευτελιστική για πολιτικό αρχηγό και μην πάτε τώρα να γλιτώσετε με εξυπνάδες. Μόλις παραδεχθήκατε ότι παραβιάσατε τον Κανονισμό της Βουλής, προσβάλλοντας τον πρωθυπουργό, κάτι που απαγορεύεται. Σας ανακαλώ στην τάξη». Ο κ. Τασούλας, επίσης πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο ότι «επειδή παρουσιάζεσθε και ως γνώστης της Ιστορίας, θα σας πω ότι 'πορφυρογέννητος' είναι αυτός που γεννιέται στην Πορφύρα. Ο Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968, επί δικτατορίας, δεν υπήρχε Πορφύρα για την οικογένεια Μητσοτάκη το 1968». Ο κ. Τασούλας κατέληξε λέγοντας «αρκετά κ. Βελόπουλε με το χαμηλότατο επίπεδό σας».

«Αφήσετε με να αυτομαστιγώνομαι» ανταπάντησε ο Κ. Βελόπουλος. «Δεν θέλω, ούτε προστάτες, ούτε νταβατζίδες. Έχω προστάτη τον Θεό, την Παναγία και τον ελληνικό λαό, όχι εσάς...». Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως «και εγώ στο εξωτερικό μεγάλωσα, την επταετία, αλλά ο δικός μου πατέρας ήταν ανθρακωρύχος στο Έσσεν».