Skip to main content

ΘΕΣγάλα: Προς σωτηρία στο... παρά ένα με εξαγορά από την οικογένεια Καντώνια

Ο ΘΕΣγάλα, μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ

Σε συμφωνία με την οικογένεια Καντώνια της Cosmos Aluminium, εταιρείας διέλασης αλουμινίου με έδρα τη Λάρισα, ήρθε ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το CaΗ πλευρά Καντώνια προέβη στη σύσταση της εταιρείας COSMOS ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι η Cosmos Investment δικών της συμφερόντων επιχείρηση. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ, και δραστηριότητά της είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο γάλακτος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, η παραγωγή βουτύρου, το εμπόριο χυμών φρούτων και λαχανικών κ.α.

Ο ΘΕΣγάλα, ο οποίος έγινε γνωστός από την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών γάλακτος και τη δημιουργία συνεταιριστικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, μπαίνει σε μία νέα εποχή, προσδοκώντας στον ισχυρό μέτοχο που πλέον τον εξαγοράζει.

Ο ΘΕΣγάλα είχε προσεγγίσει την Cosmos Aluminium όταν είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες οικονομικές δυσκολίες  στον Συνεταιρισμό, το 2017. Τότε οι δύο πλευρές είχαν έρθει αρχικώς σε συμφωνία για μελλοντική συνεργασία. Ειδικότερα, η Cosmos Aluminium είχε αποφασίσει να μπει ως επενδυτής στον ΘΕΣγάλα και έτσι ανέλαβε να καλύψει μέρος των αρχικών οικονομικών εκκρεμοτήτων, ως προπληρωμή για μελλοντική επένδυση. Ωστόσο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Συνεταιρισμού λειτούργησαν αποτρεπτικά για την Cosmos Aluminium, η οποία απέσυρε την πρότασή της.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που κατά καιρούς ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του ΘΕΣγάλα ήταν και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος των Τρικάλων, με την οποία ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σε κάτι πιο ουσιαστικό. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων εμφανιζόταν και η Φάρμα Κουκάκη, ωστόσο η διοίκηση της διέψευσε επανειλημμένα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Με τζίρο έως και 25 εκατομμύρια ευρώ

Ως προς την οικονομική του κατάσταση, εντός του 2021 ο ΘΕΣγάλα παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τις μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

Xαρακτηριστικό της εξέλιξης της συγκεκριμένης συνεταιριστικής προσπάθειας και σε περίοδο ευρείας ανάπτυξης των δραστηριοτήτων είναι το γεγονός ότι το 2016 ο ΘΕΣγάλα έγραφε τζίρο 24,5 εκατομμυρίων ευρώ αλλά με υψηλές ζημιές 1,8 εκατομμυρίου ευρώ μετά από φόρους και το 2017 έφτασε στο κατώφλι των 25 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο (24,94 εκατ. ευρώ) με ζημίες 547 χιλιάδων ευρώ μετά από φόρους. 

Πηγή: capital.gr