Skip to main content

Θεσσαλία: Μολυσμένος ο Παγασητικός κόλπος από τα λύματα της λίμνης Κάρλας

Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές

Με την λήψη πολλών δειγμάτων από την θάλασσα του Παγασητικού, αποδεικνύεται ότι τα νερά είναι μολυσμένα από τα λύματα της λίμνης Κάρλας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές. Από την παρουσία των κολοβακτηριδίων συνάγεται ότι υπάρχουν και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί προέλευσης κοπράνων. μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά αποστήματα, πνευμονία, ενδοκοιλιακή σήψη, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αρθρώσεων. Τα δεύτερα είναι βακτήρια που έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόκλησης νόσου. Εφ’ όσον όμως αυτή προκληθεί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενδοκαρδίτιδα έως και μηνιγγίτιδα.

Κατά τη σημερινή του συνέντευξη ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, γνωστοποίησε πως κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την περιβαλλοντική ρύπανση, που δέχεται ο Παγασητικός από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα νερά του Πηνειού και της λίμνης στον Παγασητικό κόλπο. Φαίνεται πως η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 7 μέτρα και πέρασε πάνω από τα θυροφράγματα του Πηνειού, του οποίου η στάθμη έφτασε κοντά στα 11 μέτρα.

Αυτά τα λύματα, περίπου 700.000 κυβικά την ημέρα, ρέουν προς την θάλασσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το νερό που πλημμύρισε την Κάρλα έχει ψόφια ζώα, κόπρανα από ζώα και τα λύματα του βιολογικού της Λάρισας. Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κ. Μπέος είπε πως η αποστράγγιση των υδάτων μπορεί να πάρει έως και τρία χρόνια, καθώς έχει κορεσθεί το έδαφος και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τόσο μεγάλους όγκους νερού.

Συνεπής με προηγούμενη δέσμευση του ότι σε 20 ημέρες θα επανερχόταν η υδροδότηση, είναι ο κ. Μπέος. Ήδη το 98% των υδροδοτούμενων περιοχών είναι πόσιμο εκτός από την περιοχή των Αλυκών, όπου παραμένει το πρόβλημα και απαγορεύεται η χρήση του νερού για οτιδήποτε άλλο πέραν της τουαλέτας. Όπως είπε ο δήμαρχος « Η εντολή είναι να λαμβάνονται κάθε τρεις μέρες δείγματα και να γίνονται έλεγχοι».

Η Θεσσαλία φαίνεται πως βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες εξετάζοντας τα μετεωρολογικά μοντέλα απεφάνθησαν ότι την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή. Δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί προς το παρόν το μέγεθος και αν θα πλήξει τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στα Φάρσαλα, ενώ ακολούθησε δεύτερη δόνηση 3,8 βαθμών, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα νοτια-νοτιανατολικά των Φαρσάλων, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Λάρισας.