Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 200 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Από τις αρχές του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 καταγράφηκαν 200 περιστατικά - Η εκστρατεία του Χαμόγελου του Παιδιού

Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που καταγγέλλονται τα τελευταία δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις της η τμηματάρχης του τμήματος προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου.

Από τις αρχές του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, έχουν καταγγελθεί συνολικά 200 περιστατικά.

Όπως αναφέρει η κ. Κουσίδου, η αίσθηση της αστυνομίας δεν είναι πως αυξάνονται τα κρούσματα αλλά και πως όλοι και περισσότερα παιδιά έχουν το θάρρος να καταγγείλλουν τέτοιες συμπεριφορές.

«Έχει αυξηθεί η ευκολία με την οποία μιλούν τα παιδιά. Δεν φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους, σε έναν δάσκαλο, να σπάσουν τη σιωπή τους. Δεν είναι πλέον ταμπού» σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα παιδιά γνωρίζουν πια ότι δεν επιτρέπονται να τα αγγίζουν.

Κατά την κ. Κουσίδου, τα περιστατικά που καταγγέλλονται ποικίλουν καθώς ξεκινούν από προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και φτάνουν μέχρι περιπτώσεις βιασμών ανηλίκων. Η ίδια σημειώνει πως ο θύτης τις περισσότερες φορές αποτελεί οικείο πρόσωπο των γονέων και μπορεί να είναι κάθε ηλικίας, τάξης και μορφωτικού επιπέδου. «Πολύ συχνά είναι άτομα υπεράνω κάθε υποψίας», λέει.

Από τις 200 καταγγελίες που έχουν γίνει, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις, έχουν γίνει περίπου 17 προφυλακίσεις, ενώ κάποιες περιπτώσεις ήδη έχουν εκδικασθεί και έχουν επιβληθεί βαρύτατες ποινές που φτάνουν τις καθείρξεις μέχρι και 70 ετών.

Η κ. Κουσίδου υπογραμμίζει ότι το τμήμα προστασίας ανηλίκων αποτελεί μια «φιλική υπηρεσία», στην οποία οι αστυνομικοί δεν φορούν στολές και δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον. Επίσης, κατά την ώρα της κατάθεσης, στην αίθουσα υπάρχει πάντα ψυχολόγος για να βοηθήσει το ανήλικο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η τομεάρχης τονίζει ότι βασικό όπλο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα το μέτρο της ενημέρωσης στα σχολεία. Η ίδια προσθέτει ότι είναι σημαντικό να γίνει ευρέως γνωστή και η ύπαρξη του ίδιου του τμήματος προστασίας ανηλίκων, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην αναζήτηση της κατάλληλης υπηρεσίας για την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

 

Πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό»

Οι δηλώσεις της κ. Κουσίδου έγιναν στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του Χαμόγελου του Παιδιού ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, με τίτλο «Μένει Μυστικό».

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την ένατη και τελευταία στάση της εκστρατείας, στόχος της οποίας είναι να φέρει κοντά όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ώστε να βελτιώσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες και τέλος να καταθέσουν μια σειρά προτάσεων προς διαβούλευση.

Τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η εκστρατεία.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου, ήρθε η ώρα να σπάσει το «απόστημα» γύρω από το θέμα αυτό και αντίστοιχα να σπάσει και η σιωπή των παιδιών.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών δεν αναφέρουν την κακοποίηση, ενώ παρέθεσε στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, λέγοντας πως είναι τρομερά περίεργο ότι από τις 1.459 καταγγελίες παιδιών που δέχθηκε ο φορέας το δεκάμηνο του 2017, μόνο το 0,5% να αφορά καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι εννέα προστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού

1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου θα εμπεριέχει την ευαισθητοποίησή των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

7. Να απαιτείται σχετικό ειδικό πιστοποιητικό λευκού μητρώου σε σχετικά αδικήματα για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλες τις υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά.

8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο