Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντίδραση πολιτών σε ενδεχόμενη παραχώρηση του Κυβερνείου από την ΕΤΑΔ σε ιδιώτη

«Η επαπειλούμενη παραχώρηση στερείται νομικού ερείσματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»

Την αντίδρασή τους εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» αναφορικά με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ για ένταξη του Κυβερνείου, στην Καλαμαριά, στο σχέδιο αξιοποίησης του 2023 στο πλαίσιο ενοικίασης της πλαζ Αρετσούς.

«Θυμίζουμε ότι το Κυβερνείο βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η ΕΤ.Α.Δ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν δύναται να διακατέχει και να ασκεί διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων . Πλην όμως, η διαχρονική αβελτηρία και η μόνιμη αδράνεια των δημοτικών αρχών του Δήμου έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν νομοτελειακά στην απώλεια ζωτικών δημόσιων χώρων, όπως η πλαζ Αρετσούς και τώρα το Κυβερνείο», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Συνεπώς, η επαπειλούμενη παραχώρηση στερείται νομικού ερείσματος και κινδυνεύει να ακυρωθεί όταν προσβληθεί δικαστικά. Εφόσον ο Δήμος Καλαμαριάς εξακολουθεί να ολιγωρεί, φαίνεται ότι πάλι κάτοικοι, Σύλλογοι  και Φορείς θα  κληθούν να προασπίσουν την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του δημόσιου αυτού χώρου. Για αυτό το λόγο, καλούμε σε εγρήγορση και συστράτευση κατά της επιχειρούμενης αρπαγής της δημόσιας περιουσίας».

«Κλείνοντας, το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς δεν δύναται να προσεγγίζεται αποσπασματικά αλλά, τουναντίον, αποκλειστικά ως ένας ενιαίος, ελεύθερος, δημόσιος χώρος», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Κατιρλιωτών.