Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε οδηγός που παρέσυρε και τραυμάτισε πεζή - «Ήταν αφηρημένη και δεν χρησιμοποίησε διάβαση»

Τι κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες για το περιστατικό

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μια γυναίκα οδηγός που κάθισε στο εδώλιο επειδή παρέσυρε και τραυμάτισε μια πεζή με το αυτοκίνητό της, στην οδό Λαγκαδά.

Το δικαστήριο έκρινε αθώα τη γυναίκα -σε δεύτερο βαθμό- καθώς αποφάσισε ότι η μόνη υπεύθυνη για την παράσυρση και τον τραυματισμό ήταν η ίδια η καταγγέλλουσα, η οποία στις 3 Ιουνίου του 2019 επιχείρησε να διασχίσει κάθετα και τρέχοντας την Λαγκαδά και να περάσει στην άλλη άκρη της οδού, εκτός διάβασης και δίχως να ελέγξει αν εκείνη τη στιγμή περνούσε κάποιο όχημα από τον δρόμο. Η οδός Λαγκαδά είναι η κύρια βόρεια είσοδος της Θεσσαλονίκης και ενώνει το κέντρο με τις περιοχές που βρίσκονται δυτικά, με αποτέλεσμα καθημερινά και σχεδόν όλες τις ώρες η κίνηση των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Περιγράφοντας πώς έγιναν τα γεγονότα, σύμφωνα με τους δικούς της ισχυρισμούς, η καταγγέλλουσα κατέθεσε στο δικαστήριο πως ήλεγξε αν έρχεται κάποιος όχημα πριν ξεκινήσει για να διασχίσει τον δρόμο και ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάποιο αυτοκίνητο και αποφάσισε να περάσει προς τη διαχωριστική νησίδα. «Προφανώς και αν έβλεπα το αυτοκίνητο δεν θα έπεφτα επάνω του», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε κάποιο εμπόδιο για να κρύβει την ορατότητα στους οδηγούς και σε εκείνη.

Όπως είπε η γυναίκα, το αυτοκίνητο τη χτύπησε με την αριστερή του πλευρά, λίγο πριν ανέβει στη νησίδα, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο. «Για αρκετούς μήνες μετά το τροχαίο δεν μπορούσα να περπατήσω. Με πέταξε μακριά το αυτοκίνητο και ήμουν τυχερή που δε βρέθηκα στο αντίθετο ρεύμα. Είχα υπερβολικές εκδορές στο πρόσωπο και το δέρμα μου είχε καεί, καθώς σερνόμουν με το πρόσωπο και τα χέρια για έξι μέτρα. Το αυτοκίνητο σταμάτησε 50 μέτρα πιο μακριά», υποστήριξε. Μάλιστα, σε αγωγή που κατέθεσε, η καταγγέλλουσα είπε ότι μετά την παράσυρσή της βρέθηκε σε λίμνη αίματος. «Μέχρι και σήμερα υποφέρω από τον τραυματισμό μου. Από το τροχαίο έσπασα τη λεκάνη μου», ανέφερε απευθυνόμενη στην έδρα.

Αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου ατυχήματος, που κατέθεσε αμέσως μετά από τη γυναίκα, έδωσε μία εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

«Βρισκόμουν στον ΟΑΕΔ και είδα την κοπέλα να περνάει τρέχοντας μπροστά από το λεωφορείο. Η κατηγορούμενη οδηγούσε ένα μαύρο αυτοκίνητο και για να την αποφύγει φρενάρισε και έστριψε δεξιά το τιμόνι προς το λεωφορείο, χωρίς να συγκρουστεί μαζί του. Το αυτοκίνητο που τη χτύπησε δεν έτρεχε», κατέθεσε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως όταν πλησίασε για να δει αν είναι καλά η τραυματίας εκείνη της είπε «βιαζόμουν γιατί με περιμένει η κόρη μου στο ΙΚΑ», το οποίο βρίσκεται στην απέναντι μεριά της οδού.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την αυτόπτη μάρτυρα, η γυναίκα που παρασύρθηκε έπεσε ακριβώς μπροστά από το αυτοκίνητο που την χτύπησε και οι ενέργειες της οδηγού ήταν άμεσες για να την βοηθήσει.

«Η οδηγός του αυτοκινήτου κάλεσε το ΕΚΑΒ. Το όχημα δεν είχε πάθει ζημιά. Η οδηγός έτρεμε και ήταν πολύ χάλια. Είπε στην κοπέλα: "Τι πήγες να κάνεις; Είναι δυνατόν; Θέλεις να αυτοκτονήσεις;" και εκείνη της ζήτησε συγνώμη και της είπε ότι βιαζόταν», υπογράμμισε η μάρτυρας.

Η οδηγός του αυτοκινήτου ανέφερε στην απολογία της πως βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, στο ύψος του ΟΑΕΔ και δεξιά της είχε ένα αστικό λεωφορείο που κινείτο με πολύ χαμηλή ταχύτητα καθώς ήταν ώρα αιχμής και είχε αυξημένη κίνηση στην οδό Λαγκαδά.

«Είδα έναν άνθρωπο να πετάγεται μπροστά από το λεωφορείο, το μόνο που πρόλαβα να κάνω είναι να φρενάρω και να στρίψω ελάχιστα προς τα δεξιά για να μη βγω πάνω στη νησίδα που περπατούσε άλλος κόσμος. Πέρασε τρέχοντας μπροστά από το λεωφορείο. Σταμάτησα το αυτοκίνητο και η κοπέλα ακούμπησε με το πόδι της στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου μου και απλά έπεσε κάτω. Ούτε πετάχτηκε ούτε αίματα είχε. Δεν έτρεχα, πήγαινα "σημειωτόν" γιατί είχε πάρα πολλή κίνηση», είπε η οδηγός που αθωώθηκε.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το τροχαίο ατύχημα το είχε η πεζή, καθώς, όπως είπε, επιχείρησε να διασχίσει κάθετα τον δρόμο και όχι από διάβαση και, είτε έτρεχε είτε περπατούσε κανονικά, σίγουρα δεν ήλεγξε την κίνηση των οχημάτων γιατί αν το είχε πράξει θα είχε δει σίγουρα το αυτοκίνητο που ερχόταν. «Σίγουρα δεν κοίταξε αριστερά για τους δικούς της λόγους, φαίνεται ότι ήταν αφηρημένη και δεν χρησιμοποίησε διάβαση. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης θεωρώ ότι το έχει η ίδια», ανέφερε.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι ευθύνη φέρει και η οδηγός του αυτοκινήτου καθώς θα έπρεπε να κινείται με μικρότερη ταχύτητα για να αποφευχθεί η σύγκρουση «γιατί, δυστυχώς, οι πεζοί συνηθίζουν να το κάνουν αυτό».

Πηγή: protothema.gr