Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βραχυχρόνιες μισθώσεις και τέλος ανθεκτικότητας καίνε τους ξενοδόχους

Τι ειπώθηκε στο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη - Πάνω από τα 2019 οι αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα το 2023

Η σημασία ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση, την καταβολή του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση και άλλες προσκλήσεις του κλάδου τέθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Συμβούλιο Πανελλήνιας προέδρων υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ μίλησαν και ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε πως ο ελληνικός τουρισμός αλλάζει, εξελίσσεται και ανοίγει νέους δρόμους. «Στο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι η επόμενη ημέρα να βρει την Ελλάδα να πρωτοπορεί στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», είπε η υπουργός.

Image

«Αντιμετωπίζουμε τόσο εξωγενείς προκλήσεις διότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο όσο και αυτές που αφορούν το πώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα παραμείνει ανταγωνιστικό», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να μην λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό προς την ελληνική ξενοδοχία. Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι και η προβολή προορισμών με λιγότερη επισκεψιμότητα όπως οι ορεινές. «Αυτό γίνεται μέσω της καμπάνιας που τρέχει αλλά και μέσω του προγράμματος Τουρισμός για Όλους που θα περιλαμβάνει δύο περιόδους και το οποίο θα τρέξει από το τέλος του χρόνου», ανέφερε και ζήτησε από τους δικαιούχους να επιλέξουν να ταξιδεύουν και σε περιόδους του χρόνου με λιγότερο κόσμο.

Η ίδια μίλησε και για την τουριστική έκθεση στο Λονδίνο, τη World Travel Market, όπου οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις θέσεις για την Ελλάδα το 2024.

Image

Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση, είπε πως δεν θα εφαρμόζεται για τους τέσσερις μήνες του χειμώνα, από Νοέμβριο ώς τον Φεβρουάριο.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος της κλιματικής αλλαγής»

Ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού, Γιάννης Χατζής, μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ έδειξε τη βραχυχρόνια μίσθωση ως το σημαντικότερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα αιτήματα προς την κυβέρνηση και ζήτησε ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ζητούμε τη μείωση του ΦΠΑ, την απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς και μια οργανωμένη προβολή. Πρέπει να μας προβληματίζει όλους ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι ίδια και προστίθενται νέα», σχολίασε ο ίδιος. Ο κ. Χατζής μίλησε για το σημαντικότερο, όπως είπε, πρόβλημα των ξενοδόχων που είναι η βραχυχρόνια μίσθωση. «Το προηγούμενο διάστημα εξαγγέλθηκε ένα πλαίσιο που ξεπεράστηκε από τις διεθνείς εξελίξεις. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες, όπως όλοι μας», σχολίασε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΠΟΞ δεν συναινεί σε καμία επιβάρυνση φόρου ή τέλους στο τουριστικό προϊόν, πόσο μάλλον να σηκώσει μόνος του ο ξενοδοχειακός κλάδος όλο το βάρος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην μας, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και οι συνέπειες είναι βαριές για όλους», είπε και πρόσθεσε πως «ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν ανάγκη και όχι σαν συνειδητή επιλογή».

«Το 2023 θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τουρισμό»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης, είπε πως οι προκλήσεις είναι πολλές σε μία περίοδο γεωπολιτικών, ενεργειακών και πολιτικών εξελίξεων και άμεσα θα φανούν και στον τουρισμό. «Φέτος είμαστε ικανοποιημένοι καθώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το 2023 θα είναι μια θετική χρονιά, που ξεπερνώντας το 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις. Όμως, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε», είπε.

Παράλληλα, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ο κ. Παράσχης συμφώνησε με τον κ. Χατζή δείχνοντας τη σημασία ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση ως κύριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που επωμίζονται τα ξενοδοχεία, όπως και στη πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, η λύση του οποίου απαιτεί, όπως είπε, καινοτομίες παρεμβάσεις, όπως - μεταξύ άλλων- ξ διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα το ζήτημα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επίλυση του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης, υποστηρίζοντας πως ο αναπτυξιακός νόμος αποκλείει μικρότερες επιχειρήσεις από την ενεργειακή αναβάθμιση. «Αναμένουμε το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2», είπε.