Skip to main content

«Δεν θέλουμε επιβίωση, θέλουμε ζωή»: Πορεία από εξωκοινοβουλευτική αριστερά και αναρχικούς για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη (vid)

Πορεία από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία και αντιεξουσιαστές

Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν με τη σειρά τους και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, αναρχικές συλλογικότητες και ομάδες που ξεκίνησαν πορεία από την Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11:00.

Οι διαδηλωτές φώναζαν πως η φετινή Πρωτομαγιά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ποτέ δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», αναφέρουν, ενώ ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Δεν θέλουμε επιβίωση θέλουμε ζωή», τόνιζαν.

Όπως ανέφεραν, «από το 1886 στο Σικάγο, όπου 400.000 εργάτες απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργατικά τους δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από άγριες συγκρούσεις και δολοφονίες εργατών από την αστυνομία σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα μας. Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, δουλεύουμε απλήρωτοι. Και αυτή η Πρωτομαγιά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

Η περιφερειακή σύμβουλος με την «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία» και υποψήφια και υποψήφια σύμβουλος στις  επικείμενες βουλευτικές εκλογές με την  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λήδα Δώδου, είπε πως σήμερα είναι μία ημέρα που και φέτος έχει μία ιδιαίτερη αξία. «Παγκοσμίως βλέπουμε ότι αναπτύσσονται κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους που με κόπο και με αίμα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε εδώ για να τα υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα ενάντια σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν με βάση τις επιταγές της ΕΕ για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει και να μη ζήσουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα», σχολίασε.

Από πλευράς του, ο γιατρός και μέλος του ΚΚΕ-μλ, Γιώργος Ματσούκας, σημείωσε πως σήμερα διαδηλώνουμε για την εργατική πρωτομαγιά και να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης για ψωμί, δουλειά και καλύτερο μέλλον. «Αυτό που βιώνουν οι νέοι και όλη η εργατική τάξη είναι μία βάρβαρη επίθεση από την πλευρά του συστήματος από τις δυνάμεις του κέρδους και του κεφαλαίου που αψηφούν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που θεωρούμε είναι πως πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση του εργαζόμενου λαού για ζωή με ελευθερίες», σημείωσε.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, όπου οι διαδηλωτές απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1936.