Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη σε εκδήλωση στο λιμάνι - «Να προσφέρεις σαν να πληρώνεσαι»

Η εθελοντική προσφορά στην κοινωνία και οι ανιδιοτελείς πραξεις στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Thess-Δίκτυο με τη συμμετοχή διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού να πέρασε, αλλά οι εθελοντικές δράσεις και πράξεις, δεν γνωρίζουν από ημέρα, ώρα ή ακόμη και στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Thess-Δίκτυο, ένα άτυπο δίκτυο που πραγματοποιεί την πρώτη προσπάθεια σχηματισμού  οργανώσεων της Θεσσαλονίκης με μέλη-εθελοντές, διοργάνωσε στην Αποθήκη Δ’  του ΟΛΘ εκδήλωση για τον εθελοντισμό με τη συμμετοχή διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον χώρο αναπτύχθηκαν διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις, ενώ επί τόπου λειτουργεί και μια ζωντανή βιβλιοθήκη από την οποία μπορούν να πάρουν βιβλία οι επισκέπτες.

Image

Στις δυο αίθουσες στις οποίες πραγματοποιείται η διαδραστική εκδήλωση υπάρχουν επιπλέον και φωτογραφικές εκθέσεις εθελοντών από σχετικές οργανώσεις.

Image

Ο εθελοντισμός ως κομμάτι της ζωής της καθημερινότητας των ανθρώπων 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Thess-Δίκτυο, υπάρχει αίθουσα συζήτησης με εθελοντές που έχουν επιλέξει να προσφέρουν σε συνανθρώπους μας με διάφορους τρόπους.

Οι εθελοντές μοιράζονται με τους επισκέπτες τις εμπειρίες τους, ενώ τους μεταδίδουν μηνύματα και επικοινωνούν κίνητρα στους επισκέπτες προκειμένου και εκείνοι να προσφέρουν εθελοντικά.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, είναι και ο Θανάσης Μακρής. Ο κ. Μακρής είναι 57 ετών και έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες της καθημερινότητάς του σε εθελοντικές δράσεις.

Image

Λειτουργεί ως εμψυχωτής εργαστηρίων αειφόρου ανάπτυξης, ενώ εκπαιδεύει άτομα με χαμηλές επαγγελματικές δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία. Παράλληλα, εμψυχώνει εθελοντές ώστε να προφέρουν για το κοινό καλό και λέει πως, «ένα σημαντικό κομμάτι για τον εθελοντισμό, είναι να μη δώσουμε τη λάθος απάντηση στην ερώτηση, ‘’γιατί θέλεις να προσφέρεις;’’».

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, ένας εθελοντής που διεκπεραιώνει οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να το κάνει σαν να πληρώνεται. 

«Το άτομο θα πρέπει να προφέρει ανιδιοτελώς και μόνο αν το θέλει πραγματικά, δίχως να κρίνει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του, ή τις ιδέες του», συμπληρώνει σχετικά ο κ. Μακρής και τονίζει πως οι πράξεις εθελοντισμού δεν πρέπει να έχουν ως σκοπό τη συστράτευση των βοηθούμενων με τις ιδέες των εθελοντών.

«Οι εθελοντές πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα και το μεγάλο διακύβευμα των ομάδων αυτών θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα», συμπληρώνει επιπλέον ο κ. Μακρής, το μήνυμα του οποίου είναι: «η αλληλεγγύη, είναι φιλανθρωπία».