Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση της οικολογικής δεξαμενής σκέψης Rethink στη Forward Green Expo

Ανάδειξη καλών πρακτικών για ένα αειφόρο μέλλον

Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και την εφαρμογή της ενεργειακής μετάβασης μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα θέτει η οικολογική δεξαμενή σκέψης «RETHINK» με την ανάδειξη καλών πρακτικών για ένα αειφόρο μέλλον στην έκθεση για την κυκλική οικονομία «FORWARD GREEN EXPO» που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo. Xορηγός επικοινωνίας είναι η Voria.gr.

Θέμα συζήτησης είναι: «Εξοικονόμηση κόστους και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - Η ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα».

Μεταξύ των ομιλητών είναι εκπρόσωποι επιχειρήσεων, του ΑΠΘ και του ΕΚΕΤΑ, οι οποίοι θα δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους;
  • Ποια είναι τα βήματα που έχουν κάνει ή σχεδιάζουν να κάνουν για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους;
  • Ποιες είναι οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν τις βιομηχανίες να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα;
  • Πώς μπορεί μια βιομηχανία να είναι ενεργειακά αυτάρκης χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής της;

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι τεχνολογίες αξιοποίησης υπολειμμάτων εστίασης και παράγωγων ρευμάτων τους για την παραγωγή καυσίμων ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος (carbon neutral fuels).

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η τεχνολογία υδροθερμικής υγροποίησης (hydrothermal liquefaction) που επιτρέπει τη μετατροπή στερεών υπολειμμάτων τροφίμων (π.χ. φλούδες πορτοκαλιών, υπολείμματα καφέ) και αγροτικών υπολειμμάτων (άχυρο, κλαδέματα κτλ) σε βιοαργό (biocrude), ένα ενδιάμεσο παράγωγο βιολογικής προέλευσης που μπορεί είτε να υδρογονοεπεξεργαστεί για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών είτε να συν-επεξεργαστεί σε υφιστάμενα διυλιστήρια με παράγωγα του πετρελαίου ορυκτής προέλευσης προς παραγωγή υβριδικών καυσίμων.

Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στα συνθετικά καύσιμα HVOs / e-fuels που παράγονται από χρησιμοποιημένα έλαια και χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους τομείς των μεταφορών που η ηλεκτροκίνηση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί (π.χ. αερομεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, κτλ).

Το πρόγραμμα:

17.00-18.00

ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλητές

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΔΙΑΛΟΣ

Τεχνικός Διευθυντής της ΖΑΝΑΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΑΡΓΥΡΟΣ

Συνιδρυτής- Chief Strategy Officer (CSO ) της RENEL, ENERGY AND POWER ENGINEERING

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΖΕΡΓΙΑΝΝΗ

Διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης)

ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

Χημικός, CEO LNZ - Στρατηγικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα πράσινης Ανάπτυξης

Μια σύντομη παρέμβαση θα κάνει με μαγνητοσκοπημένο βίντεο ο Νάσος Γραμματικόπουλος, διευθυντής Στρατηγικών Δράσεων για τη κλιματική αλλαγή, εταιρεία Connected Places Catapult.

17.45 -18.00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα της οικολογικής δεξαμενής σκέψης Rethink είναι «Αλλάζουμε συνήθειες Σκεφτόμαστε οικολογικά».

Image