Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένα μάθημα ιστορίας με τον Χάιντς Κούνιο

Ο 89χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος Χάιντς Κούνιο πριν λίγες μέρες μίλησε στους μαθητές Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ό,τι συνέβη στο Άουσβιτς δεν πρέπει να ξεχαστεί! Μια ιδιαίτερη ώρα μαθήματος ιστορίας έζησαν πριν από μερικές ημέρες οι μαθητές του λυκείου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον 89χρονο επιζώντα του Ολοκαυτώματος, Χάιντς Κούνιο.

Ο κ. Κούνιο διηγήθηκε στα γερμανικά και στα ελληνικά πώς η οικογένειά του, μαζί με χιλιάδες άλλες από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε βίαια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς εξαιτίας της εβραϊκής θρησκευτικής τους πίστης. Εξιστόρησε στους μαθητές πώς η οικογένειά του, δυο αδέλφια και οι γονείς, μπόρεσαν να διασωθούν από τους θαλάμους αερίων χάρη στη γνώση τους της γερμανικής γλώσσας, καθώς και το τι σήμαινε να είσαι κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Οι μαθητές από την πλευρά τους αξιοποίησαν τη μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε, για να θέσουν στον κ. Κούνιο τις ερωτήσεις, που οι ίδιοι προσωπικά θεώρησαν σημαντικές, για να κατανοήσουν το φοβερό έγκλημα του Ολοκαυτώματος.

Διδακτικός αλλά και καίριος ήταν σε πολλά σημεία της εξιστόρησής του ο κ. Κούνιο, τον οποίο συνόδευε η κόρη του. «Μη φοβάστε να πείτε την ιστορία γιατί πρέπει να τη μάθει ο κόσμος. Έτσι ώστε όλα αυτά να μην ξανασυμβούν», σημείωσε για να εξηγήσει το γιατί ο ίδιος επέλεξε να μη σιωπήσει πότε, αλλά να εξιστορήσει αυτά που πέρασε για 18 μήνες στο Άουσβιτς. Διηγήθηκε μάλιστα ότι στο σπίτι του τοποθέτησε μέσα σε μια βιτρίνα ένα κουτάλι, μια κούπα και ένα κομμάτι από συρματόπλεγμα που πήρε μαζί του όταν απελευθερώθηκε από τον Άουσβιτς: «Ετσι ώστε να μην ξεχάσω».

Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Κούνιο έστειλε το μήνυμα ότι «το μίσος μόνο νέο μίσος μπορεί να γεννήσει» και κάλεσε τους μαθητές «να φυλάγονται από τη δικτατορία και τη βία. Ποτέ πια ναζισμός».