Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας κύκλος για τα κομμένα δέντρα - Διαμαρτυρία πολιτών στη Ρωμαϊκή Αγορά

Να παύσουν άμεσα οι κοπές και τα καταστροφικά κλαδέματα, ζητεί η Κίνηση Πολιτών και Οργανώσεων για τα Δέντρα της Θεσσαλονίκης

Πάνω από 200 πολίτες της Θεσσαλονίκης συναντηθήκαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση που έγινε με τίτλο «Κόψτε την κοπή των δέντρων», για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αναίτια, όπως υποστηρίζουν, κοπή 41 δέντρων του πάρκου της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Πολιτών και Οργανώσεων του υπό διαμόρφωση Δικτύου για τα Δέντρα της Θεσσαλονίκης, η απόφαση αυτή λήφθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης και ενώ ο τρόπος λειτουργίας της  επιτροπής αυτής κηρύχτηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

«Η παράλογη πολιτική πρασίνου που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να αφήσει τη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες δέντρα λιγότερα, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι παραπάνω από ορατές στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μας. Ενώ η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι τα δέντρα είναι άρρωστα και επικίνδυνα, επιστήμονες δασολόγοι, μετά από αυτοψία στην περιοχή, βεβαιώνουν ότι από τα 41 αυτά δέντρα, μόνο για τρία υπάρχει κίνδυνος να πέσουν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να επιβιώσουν λαμβάνοντας την κατάλληλη φροντίδα», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.  

«Η γενικευμένη κοπή δέντρων ή και το καταστροφικό κλάδεμα συμβαίνει σε πολλούς δρόμους της Θεσσαλονίκης όπως π.χ. 175 δέντρα στην οδό Κρήτης», εξηγούν και ζητούν:

    • Να παύσουν άμεσα οι κοπές και τα καταστροφικά κλαδέματα ώστε να επανεξεταστούν οι ανάγκες της πόλης,
    • Τη συμμετοχή του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ στις αποφάσεις για κοπές και κλαδεύσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη
    • Άμεση φύτευση δέντρων μεσαίου μεγέθους στις 4.000 άδειες δενδροδόχους της πόλης
    • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου από το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό
    • Τα συνεργεία στα οποία θα ανατίθεται οι κλαδεύσεις να είναι πιστοποιημένα.