Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική εκδήλωση από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη Γεωργία Άνθρακα

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «CAP4Clima - Γνώση, καινοτομία και ψηφιοποίηση για μία κλιματικά ευφυή γεωργία».

Με αφορμή την έκθεση Agrotica, τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση στον τομέα της γεωργίας και των μηχανημάτων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με την προβεβλημένη ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης FARM EUROPE, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Συνεργατικό Σχηματισμό Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία (AG CLUSTER) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για τη Γεωργία Άνθρακα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 (17.30-20.00).

Πολιτικό πλαίσιο

Με τη μοναδική τους ικανότητα να δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, οι τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας που καταβάλλεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Λόγω του ενεργού ρόλου τους στη διατήρηση και την ενίσχυση του οργανικού άνθρακα του εδάφους, οι αγρότες της ΕΕ είναι απαραίτητοι ώστε να προσεγγίσουμε τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ και αποτελούν κινητήρια δύναμη για αλλαγή. Ωστόσο, χρειάζονται τα κατάλληλα κίνητρα και υποστήριξη για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις δέσμευσης άνθρακα. Εκτός από την ανάγκη για πρόσθετες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η δημιουργία βιώσιμων κύκλων άνθρακα μέσω της Γεωργίας Άνθρακα μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικά οφέλη για τα εδάφη της ΕΕ, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες για πρόσθετες πηγές εισοδήματος για αγρότες και δασοκόμους.
Για τον λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή δημοσίευσε την Ανακοίνωση «Βιώσιμοι Κύκλοι Άνθρακα», ως μέρος της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Η Ανακοίνωση καθορίζει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων που σχετίζονται με την προώθηση της Γεωργίας Άνθρακα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση πρακτικών Γεωργίας Άνθρακα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης «Βιώσιμοι Κύκλοι Άνθρακα», η Επιτροπή θα παρουσιάσει, έως το τέλος του 2022, την πρότασή της για ενοποίηση των διαδικασιών Παρακολούθησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης (MRV) της αφαίρεσης άνθρακα στην ΕΕ, με στόχο να οροθετηθεί η αγορά άνθρακα, που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, με μηδενικές εκπομπές, έως το 2050.

Σκεπτικό εκδήλωσης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γεωργία Άνθρακα είναι ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, όχι ιδιαίτερα γνωστό σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρήθηκε σκόπιμη η διοργάνωση σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εμπλεκόμενα μέρη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ενδιαφερόμενους φορείς από την Ελλάδα και άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ προκειμένου να παρουσιάσει και να αναλύσει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ που σχετίζονται με τον άνθρακα, καθώς και να συντελέσει στην ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για τη Γεωργία Άνθρακα στην Ελλάδα και σε άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

Σε συνέχεια της εκδήλωσης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες ομιλητές από την ΕΕ θα επισκεφθούν έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία υιοθέτησης πρακτικών Γεωργίας Άνθρακα. Η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την επιστημονική, τεχνολογική και λειτουργική διάσταση μιας πρακτικής Γεωργίας Άνθρακα που χρησιμοποιεί ψηφιακά δεδομένα για τη βελτίωση της παρακολούθησης του αποτυπώματος άνθρακα και της δέσμευσης άνθρακα.

Η διήμερη ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «CAP4Clima - Γνώση, καινοτομία και ψηφιοποίηση για μία κλιματικά ευφυή γεωργία», το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2022-2023 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.