Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Forward Green: Πώς διαχειριζόμαστε τα βιοαπόβλητα - Η αναγκαιότητα και οι δυνατότητες

Ο ρόλος των καφέ κάδων και το μεγάλο στοίχημα για τους δήμους στην ανακύκλωση

Οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση βιοαποβλήτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως το ενδιαφέρον ρεύμα γιατί αν αναπτυχθεί η χρήση των καφέ κάδων καθολικά θα μειωθούν σημαντικά τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και θα αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και συγκεκριμένα από την επιτροπή Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ.

Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη εξεύρεσης περισσότερων ενδιάμεσων λύσεων στο κομμάτι των καφέ κάδων.

Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, χαρακτήρισε τα βιοαπόβλητα ως το πιο ενδιαφέρον ρεύμα γιατί αν αναπτυχθεί η χρήση των καφέ κάδων καθολικά θα μειωθούν σημαντικά τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και θα αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Επίσης, ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες με νομοθετική πρωτοβουλία θα υπάρξει δράση για τα βιοαπόβλητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των αστικών αποβλήτων. Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στο κομμάτι της συλλογής είπε πως θα εφαρμοστεί ολιστική λύση σε περιοχές που θα θα αφορά και τη συλλογή τους σε περιοχές που θα εγκριθούν. «Να είστε έτοιμοι να ακούσετε ωραία πράγματα το επόμενο διάστημα από εμάς και ελπίζουμε να υλοποιηθούν γρήγορα», είπε. Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος ανέφερε πως ο ΦΟΔΑΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο καλύτερος ΦΟΔΣΑ σε όλη τη χώρα, «ένας ΦΟΔΣΑ πρότυπο».

Image

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε να ζητήσουμε ευθέως τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στη συλλογή. Τελείωσαν οι σοβιετίες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τέτοια μέτρα που σε έναν συνετό δήμαρχο θα του διευκολύνουν τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο στοίχημα για τους δήμους οι καφέ κάδοι»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Γιώργος Ηλιόπουλος, είπε πως κάθε φορά που γίνεται κάτι στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεχωριστό στίγμα. «Η αντιστροφή της αρνητικής πυραμίδας της κυκλικής οικονομίας έχει ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Έως τώρα, με τα υπάρχοντα στοιχεία είχαμε 20% ανακύκλωση και 80% ταφή αλλά τώρα αλλάζει και φθάνει στο 40% και κάτω», σχολίασε και είπε η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει με έντονους ρυθμούς γιατί έχει σε λειτουργία τρία εργοστάσια, ένα ανατολική Μακεδονία Θράκη, ένα στην Κεντρική και ένα στη δυτική. «Τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε μια θετική εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα», αλλά όπως είπε, «αυτό δεν φτάνει γιατί έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα για να μπορούμε να πάρουμε υλικά υψηλής καθαρότητας από την εργοστασιακή επεξεργασία που θα γίνεται. Το μεγάλο στοίχημα αφορά τους δήμους μέσα από τους καφέ κάδους».

«Δεν αρκεί ο εκσυγχρονισμός, χρειάζεται μια συλλογική μεταρρύθμιση», είπε. «Δεν είναι δικαιολογία το "δεν έχω προσωπικό" από τους δήμους. Μέσα από προσωπικό και των δήμων αλλά και των ιδιωτών θέλουμε να δώσουμε ώθηση και αυτό γιατί μπορεί περιβαλλοντικά να είναι άριστος αλλά παίζει ρόλο και η οικονομία που γίνεται στους δήμους. Αν δεν κάνουμε τίποτα, μας βρίσκει το τέλος ταφής». Επίσης, αναφέρθηκε στο κίνητρο για τον πολίτη από πλευράς ΦΟΔΣΑ και δήμων, ενώ είπε πως κάποιος μπορεί να εφαρμόσει τον καφέ κάδι με ειδικά δρομολόγια κάθε μέρα.

Η Ελένη Δελαπόρτα από το τμήμα επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολούθησε ο φορέας για την προμήθεια του εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και στα οφέλη των δήμων. Παράλληλα, μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο από πλευράς δήμων, επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και μεγάλοι παραγωγοί, όπως είναι τα ξενοδοχεία.

«Ο ΦΟΔΣΑ κατάφερε και πήρε 37 κλάδοτεμαχιστές έναν για καφέ δήμο, 48 απορριματοφόρα και πάνω από 36.000 κάδους», ενώ, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών. «Όλα αυτά βοήθησαν να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία ξεχωριστής συλλογής αποβλήτων και περίπου 2 εκατ. πολίτες έχουν την ίδια ενημέρωση, ενώ εξοικονομήθηκαν πολλές εργατοώρες από τους δήμους», σχολίασε.

Εν συντομία αναφέρθηκε στο τι ρίχνουμε μέσα στους καφέ κάδους (φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ρύζι και όσπρια, γαλακτοκομικά και υπολείμματα καφέ) αλλά και στο τι δεν ρίχνουμε κάνοντας ιδιαίτερα λόγο στα νωπά κρέατα και ψάρια, τα λίπη και τις κάψουλες του καφέ, στάχτη και γόπες και ακαθαρσίες κατοικίδιων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μέσα στο 2023 από τον Μάρτιο συλλέχθηκαν περίπου 73 τόνοι βιοαποβλήτων και επεξεργαστήκαν 60 και το τέλος του χρόνου υπήρχε η πρώτη παραγωγή κομπόστ που μοιράστηκε στους δήμους αναλογικά με τις ποσότητες που εισήλθαν στις μονάδες», είπε και τόνισε ότι οι μονάδες που πηγαίνουν τα βιοαπόβλητα είναι δύο: μία στη Χαλκιδική και μια στην Πέλλα και οι δήμοι μπορούν να πάνε τα βιοαπόβλητα απευθείας στις μονάδες είτε στους σταθμούς μεταφόρτωσης στη Μαυροράχη και στον Ανθεμούντα.

Η κ. Δελαπόρτα πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο δίνει κίνητρα. «Το σημαντικό κίνητρο είναι στο 50% της τιμής ταφής, που στην ΠΚΜ είναι 50 ευρώ τον τόνο, ενώ με την έκπτωση πάει στα 25 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν εκπτώσεις στο σύνολο των εισφορών του ΦΟΣΔΑ. Επίσης, ο δήμος αποφεύγει το τέλος ταφής», κατέληξε.

Αναφερόμενη στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης τόνισε την υποχρέωσή τους να συλλέγονται τα βιοαπόβλητα, η οποία ισχύει από 1/1/2023. Οι μεγάλοι παραγωγοί υποχρεούνται τόσο να συλλέγουν όσο και να μεταφέρουν τα βιοαπόβλητα μόνοι τους.

Η ίδια ανέφερε τα οφέλη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με κυριότερη την καλλιέργεια κουλτούρας χωριστής συλλογής γιατί από 2027 τα υλικά που θα ανακτώνται από σύμμεικτα απορρίμματα δεν θα προσμετρώνται στους στόχους ανακύκλωσης της χώρας.

«Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι το πιο βιοκλιματικό της Ευρώπης»

«Έχουμε αποκτήσει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, στον χαιρετισμό του, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπλαση της ΔΕΘ, η οποία όπως είπε, θα αλλάξει την πόλη. Πρόσθεσε πως το νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι το πιο βιοκλιματικό της Ευρώπης, σύμφωνα με τους μελετητές και σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση αρχιτεκτόνων γιατί θα παράγει ενέργεια από τις στέγες των περιπτέρων, μέσω φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις ανάγκες σε ενέργεια κατά 50%, ενώ αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και στις ανάγκες για νερό γιατί θα υπάρχει ανακύκλωση του βρόχινου νερού. Ο πρόεδρος ευχήθηκε αυτό να ολοκληρωθεί στα επόμενα 6-7 χρόνια.