Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Για συμβάσεις σε έργα που δεν υλοποιήθηκαν δικάζονται τα αδέρφια Ψωμιάδη

Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους - Επιφυλάχθηκε για την πρότασή του ο εισαγγελέας

Με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, για απασχόληση ατόμων σε έργα που χαρακτηρίζονται ως «φαντάσματα» επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι αδελφοί Ψωμιάδη, Παναγιώτης και Διονύσης.

Πρόκειται -στην πλειονότητά τους- για έργα πληροφορικής, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 81 άτομα με συμβάσεις. Σύμφωνα ωστόσο με το κατηγορητήριο, που βασίστηκε στην έρευνα των αρμοδίων επιθεωρητών, τα έργα αυτά δεν εκτελέστηκαν, παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν πληρώθηκαν κανονικά και παρά το γεγονός ότι οι αδελφοί Ψωμιάδη φέρεται ενημέρωναν εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα έργα εκτελέστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ζημία φέρεται να αγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Για την ίδια υπόθεση είχε παραπεμφθεί για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις και ο τότε γενικός γραμματέας της νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε και ως εκ τούτου παύθηκε η ποινική δίωξη.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο οικονομικός επιθεωρητής που συνέταξε την έκθεση, βρέθηκαν «χρηματικά εντάλματα δομημένα με τέτοιο τρόπο που φαίνονταν να έχουν συνεχή ροή και αφορούσαν δήθεν εκτελέσεις έργων από φυσικά πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά -81 συνολικά σε αριθμό- δεν παρείχαν το έργο της σύμβασης ενώ τόνισε ότι τις υπογραφές τις έβαζε ο ίδιος ο νομάρχης.

«Δεν απασχολήθηκαν στο αντικείμενο των συμβάσεων, αλλά κατά δήλωσή τους σε άλλους τομείς, που όμως δεν είχαν καμία σχέση με την ανάθεση», είπε ενώπιον του δικαστηρίου ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα για τα οποία προσλήφθηκαν, δεν εκτελέστηκαν.

«Θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία με δημόσιο διαγωνισμό», είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Οι απολογίες

«Μπορέσαμε και κρατήσαμε όρθια τη νομαρχία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, υπήρχαν παράπονα για έλλειψη εργαζόμενων. Ο Λευκόπουλος (σ.σ. τότε γενικός γραμματέας της νομαρχίας) μού είπε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες», είπε στην αρχή της απολογίας του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων ήταν απαραίτητες για την εκτέλεση των εν λόγω έργων. Τόνισε ακόμα ότι είχε πάρει έγκριση από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να τρέξει τις συμβάσεις η Νομαρχία.

«Δεν υπήρχε έλλειμμα ούτε ένα ευρώ στα ταμεία. Πρέπει να τα λέμε αυτά γιατί 10 χρόνια κυνηγείται η οικογένεια Ψωμιάδη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του έχουν γίνει από συγκεκριμένο άτομο, αποφεύγοντας να το κατονομάσει.

Ο κατηγορούμενος σημείωσε πως την περίοδο των προσλήψεων των 81 ατόμων, οι ανάγκες που προέκυπταν ήταν πολλές και παραδέχθηκε ότι απασχολήθηκαν και για άλλες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψουν το έργο της σύμβασης.

«Ήμουν κινούμενη μηχανή, όχι άνθρωπος των γραφείων. Με αυτά τα παιδιά κάναμε πολλές δουλειές. Δεν έκαναν όλες τις ιστοσελίδες αλλά δούλεψαν. Πήγαμε παντού. Σε φυσικές καταστροφές και ό,τι γινόταν εκείνη την περίοδο. Εν μέρει απασχολήθηκαν στα έργα αυτά αλλά 2/3 δούλεψαν σε άλλες υπηρεσίες. Τι έπρεπε; Να αφήσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και να γίνουμε Θεσσαλία;», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν είχα ανάγκη 81 ψήφους, για μένα ήταν μια πολυκατοικία τότε που έφτανα το 55%. Ταλαιπωρούμαι γιατί ενόχλησα στα μεγάλα αφεντικά που δεν τους έδωσα απευθείας αναθέσεις και τήρησα το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου», σημείωσε.

Αναφορικά με τις συμβάσεις που έφεραν την υπογραφή του αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, είπε ότι τον προέτρεψε ο τότε γενικός γραμματέας.

«Ούτε δικηγόρος είμαι ούτε τίποτα, ένας εμποράκος που πήγα να βοηθήσω Η οικογένεια μου καταστράφηκε οικονομικά,πολιτικά και κοινωνικά χωρίς να λείπει ούτε ένα ευρώ. Μου τα έφερναν και τα υπέγραφα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι ήταν αρμοδιότητα του εκάστοτε διευθυντή», κατέληξε.

Ο αδερφός του Διονύσης δεν απολογήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας και σημείωσε μόνο πως άκουσε «κάποια πράγματα που δεν μας άξιζαν», βάζοντας τα κλάματα.

Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε για την πρότασή του, ενώ η αγόρευσή του και στη συνέχεια η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.