Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χάθηκε ή όχι το… momentum για τα αστικά ξενοδοχεία; Η περίπτωση της Βrown Hotels

Ποια σχέδια πάγωσαν, ποια είναι σε εξέλιξη - Γιατί καθυστερεί η έναρξη κατασκευής κάποιων τουριστικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη

Όταν πριν από μια δεκαετία και πλέον οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου τόνιζαν μετ´ επιτάσεως πως η Θεσσαλονίκη ήταν ένας άγνωστος, αναξιοποίητος, τουριστικός προορισμός, όλοι αναρωτιόταν ποια θα ήταν η επόμενη ημέρα για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που διαθέτει τις δικές της ιδιαιτερότητες, με μακραίωνη ιστορία, αδιάλειπτης ζωής.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Θεσσαλονίκη, άρχισε να γίνεται γνωστή στο τουριστικό κοινό, χάρη σε μια σειρά αεροπορικών πτήσεων που την συνέδεσαν απευθείας με πολλές πόλεις του εξωτερικού, ενώ παράλληλα άρχισε να εξελίσσεται σε hot spot, για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Αρκετοί όμιλοι, όπως μεταξύ άλλων οι Ισραηλινοί Brown και Fattal, έσπευσαν να μπουν στην αγορά της πόλης αποκτώντας ακίνητα προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες.

Σταδιακά η ερώτηση που απασχολούσε στο παρελθόν τους ανθρώπους του κλάδου, έχει αντιστραφεί καθώς οι πολυτελείς τουριστικές μονάδες στην πόλη αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα κάποιοι να αναρωτιούνται «τελικά πόσα πολυτελή ξενοδοχεία μπορεί να υποστηρίξει ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης;».

Έμμεση απάντηση, ερωτώμενος για την τύχη του διατηρητέου κτηρίου, πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη», στην οδό Εγνατία 2-4 επιχείρησε να δώσει, πρόσφατα, ο Λεόν Αβιγκάντ, ιδρυτής του ομίλου Brown Hotels. Η Brown, που πραγματοποιεί θεαματικό άνοιγμα ξενοδοχείων στην υπόλοιπη Ελλάδα απέκτησε το εμβληματικό κτήριο προ πενταετίας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο, με τον ιδρυτή του ομίλου να λέει χαρακτηριστικά πως «χάθηκε το momentum για νέα αστικά ξενοδοχεία, μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα ο κ. Αβιγκάντ, ξεκαθάρισε πως το έργο της ανακατασκευής του κτηρίου, προσωρινά, έχει παγώσει ενώ πιθανότατα το κτήριο να πάρει τον δρόμο της εκμίσθωσης σε εκπαιδευτικό οργανισμό, μέχρι να αποφασίσει η Brown Hotels την αξιοποίηση του κτιρίου.

Ωστόσο κοινό μυστικό στην πόλη είναι πως το πάγωμα των σχεδίων για την μετασκευή του κτηρίου, ήταν απόρροια των χρονοβόρων διαδικασιών για τις εγκρίσεις που απαιτούνταν. Η κατάσταση ήταν δυσχερέστερη καθώς πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως αποκάλυψε προχωρούν τα σχέδια του ομίλου για το έτερο project στη Θεσσαλονίκη, του Lighthouse, στην πρώην καπναποθήκη «Σακκά-Μιχαηλίδη», στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου, καθώς βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για boutique ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.  

Την ίδια ώρα ο όμιλος, θεωρώντας ίσως πως η πόλη έχει κορεστεί, ψάχνει και για άλλα, κατάλληλα ακίνητα, αλλά περιφερειακά της Θεσσαλονίκη, σε περιοχές που τα ξενοδοχεία θα έχουν χαρακτήρα semi-resort.

Το 2025 έτοιμο το Nyx Thessaloniki, του ομίλου Fattal

Ένα ακόμη έργο που καθυστέρησε να ξεκινήσει, αφορά στην κατασκευή του Nyx Thessaloniki, του ομίλου Fattal, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 με Κατούνη. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ άλλων στους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή του τελικά άρχισε στα τέλη του 2023, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την απόκτηση του ακινήτου από τον ισραηλινό όμιλο. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του ομίλου αναφέρεται πως το τετράστερο ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πύλες του το 2025. To ύψος του έργου μαζί με την αγορά του ακινήτου εκτιμάται περί τα 22 εκατ. ευρώ.

Image

 

Το NΥΧ Thessaloniki -η ονομασία της αλυσίδας προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη νύχτα- θα είναι ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, 130 δωματίων σε μία έντονα αναπτυγμένη τουριστική περιοχή της πόλης, στα Λαδάδικα .

Στο υπόγειο, πέραν των βοηθητικών χώρων, θα υπάρχουν χώροι ευεξίας-spa, ενώ στο επίπεδο του ισογείου, εκτός από τη reception, θα λειτουργούν μπαρ, εστιατόριο και κατάστημα. Το NYX Thessaloniki θα διαθέτει και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον ημιώροφο, ενώ από τον 1ο έως και τον 9ο όροφο θα βρίσκονται τα δωμάτια.

Ο όμιλος Fattal Hotel , ο οποίος τα τελευταία χρόνια καταγράφει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη, διαθέτει 270 ξενοδοχεία σε 117 πόλεις σε 20 χώρες.

Το 2026 έρχεται το έτερο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη

Σε δύο χρόνια περίπου από σήμερα, το 2026, αναμένεται να λειτουργήσει το νέο project των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες για τη νέα επένδυση, που υπολογίζεται πέριξ των 30 εκατ. ευρώ, έχουν ξεκινήσει μετά και τις τελευταίες αδειοδοτήσεις που έλαβε η εταιρεία για την αξιοποίηση του ακινήτου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή.

Image

 

 

Με το νέο ξενοδοχείο, ο όμιλος Electra Hotels & Resorts ενισχυεί περαιτέρω την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχει ισχυρό αποτύπωμα εδώ και δεκαετίες. Το πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 165 δωματίων υλοποιείται σε ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έχει μισθωθεί για τον σκοπό μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από μία ιδιαίτερη απαιτητική αδειοδότηση, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, κ.ά., δεδομένου ότι υπάρχουν στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο ακίνητα χαρακτηρισμένα από το ΥΠ.ΠΟ. ως νεότερα μνημεία και συγκεκριμένα η ΧΑΝΘ και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.