Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα της ΔΑΣ για διαμαρτυρία στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ελλείψεις που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα

Κάλεσμα για διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του αυριανού δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απευθύνει η ΔΑΣ καταγγέλλοντας ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε συναδέλφους και συναδέλφισσες να σακατεύονται από «ατυχήματα» και την εντατικοποίηση της εργασίας περιμένοντας να έρθει η σειρά μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που τονίζει ότι η διαμαρτυρία αφορά στις ελλείψεις προσωπικού και τη μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

«Η ΔΑΣ καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην διαμαρτυρία που οργανώνει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσ/νίκης, τη Δευτέρα 8 Μάη στις 6μ.μ. Με την παρουσία μας να απαιτήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και να συζητήσει για τα εργατικά «ατυχήματα» που σαρώνουν στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες.

Οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α., πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν στην εξυπηρέτηση του λαού της πόλης και  απαξιώνουν-διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων». 

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε συναδέλφους και συναδέλφισσες να σακατεύονται από «ατυχήματα» και την εντατικοποίηση της εργασίας περιμένοντας να έρθει η σειρά μας. Καλούμε την πλειοψηφία του σωματείου (ΕΝΙΑΙΟ και «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»-ΔΑΚΕ) να σταματήσει το κρυφτούλι, να δεχτεί την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό και να προχωρήσει άμεσα σε συνέλευση των εργαζομένων και για το θέμα της ασφάλειας κατά την εργασία και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και είναι γνωστά στον λαό της πόλης. Να δώσουμε απάντηση στην εγκληματική πολιτική που σακατεύει τα κορμιά και τις ζωές μας.

-Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.
-Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.
-Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια-δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.
-Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους.
-Σωστή χωροθέτηση των κάδων.
-Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. 
-Να πληρωθεί ότι οφείλεται στους εργαζόμενους (αποζημίωση για Μ.Α.Π. και δεδουλευμένα νυχτερινά-εξαιρέσιμα)».