Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε κλινικάρχης για θάνατο δεμένου ασθενή

Ποινή ποινή φυλάκισης 2 ετών επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτη ψυχιατρικών κλινικών για το μαρτυρικό θάνατο νοσηλευόμενου ασθενή, ο οποίος κάηκε ζωντανός

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, σε ιδιοκτήτη ψυχιατρικών κλινικών για το μαρτυρικό θάνατο νοσηλευόμενου ασθενή ο οποίος κάηκε ζωντανός ενώ ήταν δεμένος στο κρεβάτι του, τον Οκτώβριο 2009. Κρίθηκε ένοχος για "ανθρωποκτονία από αμέλεια", χωρίς να  αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Το δικαστήριο αθώωσε τον συγκατηγορούμενο γιατρό που εκτελούσε βάρδια στην κλινική όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό επειδή "δεν είχε την ευθύνη της επίβλεψης". Ανάλογη ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που ζήτησε την ενοχή μόνο του πρώτο κατηγορουμένου επειδή "ως διευθυντής και θεράπων ιατρός του θανόντα  δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα. Τον τοποθέτησε μαζί με ψυχικά νοσούντες, δεν τον τοποθέτησε  σε θάλαμο  υψηλής παρακολούθησης".

Ο 71χρονος έπασχε από άνοια και νοσηλευόταν σε Νευροψυχιατρική Κλινική της Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλους δύο ασθενείς που έπασχαν από ψύχωση, μέσα σε θάλαμο που δεν επιτηρείτο άμεσα οπτικά και ακουστικά. Στην ακροαματική διαδικασία ακούστηκε ότι ο ένας απ' τους δύο ψυχωτικούς ασθενής έβαλε φωτιά στο στρώμα του κρεβατιού όπου ο παθών ήταν δεμένος απ' το ένα χέρια και το ένα πόδι (χιαστί) .

Ο τελευταίος τυλίχθηκε στις φλόγες και υπέστη θερμικές κακώσεις και εγκαύματα σ 'ολο το σώμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εγκαυμάτων του γενικού νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και κατέληξε 1,5 μήνα αργότερα.