Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 63χρονος που κλειδώθηκε με τα δίδυμα παιδιά του στο αυτοκίνητο και άνοιξε το υγραέριο

«Ήθελε να γίνει η έκρηξη και να τους πάρει μαζί του στον θάνατο. Αυτή ήταν η μόνη πρόθεσή του», είπε η εισαγγελέας

Ποινή κάθειρξης 22 ετών και εννέα μηνών (εκτιτέα τα 20) επιβλήθηκε στον 63χρονο απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας, ο οποίος τον Μάρτιο του 2023 στο Μελισσοχώρι κλειδώθηκε στο αυτοκίνητο με τα δύο ανήλικα παιδιά του, ενώ είχε ανοιχτή φιάλη υγραερίου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (με δόλο σε βάρος της πρώην συζύγου του και με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος των δύο παιδιών, απόπειρα έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και παράνομη οπλοκατοχή. Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και δεν δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση κι έτσι επιστρέφει στη φυλακή όπου ήταν προσωρινά κρατούμενος.

Τα παιδάκια, δίδυμα δυόμισι ετών εκείνη την περίοδο, είχαν χάσει προσωρινά τις αισθήσεις τους, όπως και ο 63χρονος. Όπως περιέγραψε η μάρτυρας στο δικαστήριο, «ήταν να επιστρέψει τα παιδιά. Ήρθε και σταμάτησε ακριβώς έξω από την πόρτα. Κατέβηκα και πριν ανοίξω την πόρτα μύρισα μια περίεργη μυρωδιά. Βλέπω ότι δεν κάνει κίνηση να κατέβει. Με κοίταξε στα μάτια, έδειξε το σωληνάκι που είχε στη μύτη του και αμέσως πήρε τον αναπτήρα και τον άναψε», είπε και τόνισε πως ανέβηκε στο σπίτι για να καλέσει την αστυνομία.

«Του φώναζα κατέβασε τα παιδιά, θα έρθω εγώ, εμένα θέλεις. Η αστυνομία έφτασε πολύ γρήγορα. Εγώ δεν έκανα κίνηση γιατί φοβήθηκα να μην μας ανατινάξει όλους. Μόλις ήρθαν οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του πουν να βγει έξω, ενώ έφτασε και ο μεγάλος γιος του. Τους έδωσα την τσάπα και με αυτήν έσπασαν το τζάμι. Εκείνη την ώρα επικρατούσε ένας φοβερός πανικός, δεν μπορώ να σας περιγράψω», κατέθεσε.

Περιέγραψε μάλιστα περιστατικά όπου είχε δεχθεί βία από τον πρώην σύζυγό της κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

«Αγαπάω τα παιδιά μου και ήθελα να τα διεκδικήσω. Αυτό που έκανα ήταν μια απερισκεψία. Ήταν μια έντονη αντίδραση, αλλά απόλυτα ασφαλής. Η ποσότητα ήταν επαρκής μόνο για να τρομάξει η σύζυγός μου και να καλέσει την αστυνομία και επιτέλους να βρεθώ ενώπιον ενός δικαστηρίου. Άνοιξα τη φιάλη για να μυρίσει αέριο, αλλά την έκλεισα αμέσως. Έκανα παντομίμες για να τρομάξει, ποτέ δεν πείραξα την πρώην σύζυγο μου και δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό στα παιδιά μου», είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Για «διογκωμένο εγώ του κατηγορούμενου» έκανε λόγο η εισαγγελέας που σημείωσε ότι «ήθελε να γίνει η έκρηξη και να τους πάρει μαζί του στον θάνατο. Αυτή ήταν η μόνη πρόθεσή του. Μετάνιωσε όχι για τον κίνδυνο των παιδιών, αλλά επειδή έδωσε το δικαίωμα να τον σχολιάζουν. Είναι παρόρμηση που ένας πατέρας βάζει τα παιδιά σε ένα αυτοκίνητο με υγραέριο και πάει να ανατινάξει το σύμπαν; Με λύπησε πολύ που δεν είδα καμία συντριβή και μεταμέλεια από μέρους του. Με εμμονή στρεφόταν σε βάρος της πρώην συζύγου του», είπε στην αγόρευσή της ζητώντας την καταδίκη του.