Skip to main content

Το ράλι τιμών στην ενέργεια καίει τους φούρνους της Θεσσαλονίκης - Τα πρώτα λουκέτα

Εκφράζονται φόβοι πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα λουκέτα στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης - Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

SOS εκπέμπουν τα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης καθώς η εκτόξευση του ρεύματος, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, έχουν οδηγήσει από την αρχή του έτους σε τουλάχιστον 20 λουκέτα.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πως το επόμενο διάστημα ο ήχος της κλειδωνιάς θα ηχήσει και για άλλες επιχειρήσεις του κλάδου ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση καταστημάτων για αρτοποιεία που λειτουργούν υποκαταστήματα σε περισσότερες από μια περιοχές.

Για το μείζον θέμα της επιβίωσης των αρτοποιείων καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση με το ξέφρενο ράλι τιμών της ενέργειας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του κλάδου, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα, σήμερα το πρωί στις 11.00, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου.

Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης στο κοινό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση στο Κιλκίς, ενώ στις 16 του μήνα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των σωματείων αρτοποιών από τη Θεσσαλία έως τον Έβρο.

Στο κόκκινο ο κλάδος

Και μπορεί ο αριθμός των αρτοποιείων που κατέβασαν ρολά μπροστά στο συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη -αριθμούν περίπου 700- να φαντάζει μικρός, ωστόσο δείχνει την αρνητική τάση που διαγράφεται και μάλιστα σε έναν κλάδο που τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησε σε μεγάλο βαθμό σημαντικές επενδύσεις.

Σημειώνεται πως ένα μέσο αρτοποιείο απασχολεί τουλάχιστον δύο εργαζομένους.

«Από την αρχή του χρόνου στον νόμο Θεσσαλονίκης έκλεισαν περίπου 20 αρτοποιεία, παλιές και καινούργιες επιχειρήσεις. Πολλές άλλες βρίσκονται στο κόκκινο. Αρτοποιείο που διατηρούσε δυο καταστήματα στην Καλαμαριά έκλεισε το ένα σε μια προσπάθεια μείωσης των εξόδων» λέει μιλώντας στη Voria.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει επόμενη ημέρα. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Τα αρτοποιεία είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων του χώρου έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών ωστόσο κάποιες φαίνεται να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν δεδομένου πως το κόστος της ενέργειας από πέρυσι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως αρτοποιείο που πλήρωνε 1.000 ευρώ το μήνα τώρα καλείται να πληρώσει περί τα 3.000 ευρώ.

Ερωτηθείσα για το τι μέτρα μπορούν να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση του προβλήματος που ταλανίζει τον κλάδο, η κ. Κουκουμέρια απαντά πως «όταν υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα όπως είναι το ενεργειακό θα πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη». Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έξοδα προς τρίτους, με την περίπτωση των δημοτικών τελών που θα μπορούσαν για κάποιο διάστημα να περιοριστούν κατά το ήμισυ. Παράλληλαμ όπως λέει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν στην κιλοβατώρα, πχ στα 20 έως 22 λεπτά.

Τον Σεπτέμβριο η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 27 έως 29 λεπτά, ενώ για τον Οκτώβριο αναμένεται να εκτιναχθεί στα 35 λεπτά για όσους καίνε πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Και όλα αυτά όταν κατά μέσο όρο ένα αρτοποιείο καίει τουλάχιστον 10.000 κιλοβατώρες το μήνα...