Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του ΕΣΥ - «Ως εδώ» (φωτο)

Συγκεντρώσεις οργανώνει σήμερα και αύριο η ΕΝΙΘ στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών

Μπαράζ κινητοποιήσεων έχει ξεκινήσει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει ενεργά στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών.

Με σύνθημα «Ως εδώ» οι γιατροί του ΕΣΥ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ για τις 6.30 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: 300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται

«Οι γιατροί λένε "ως εδώ" με την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, «ως εδώ» με τους χαμηλούς μισθούς και τις πετσοκομμένες απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών, «ως εδώ» για την τεράστια υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαιτούμε διπλασιασμό των μισθών των γιατρών, διπλασιασμό του προσωπικού με προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, διεκδικούμε τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Δεν μπορούμε να βάλουμε άλλη πλάτη. Δεν μας έχει μείνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.

Image

Ο πρόεδρος σημείωσε πως οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι εκρηκτικές, καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και τόνισε πως ειδικά κάποια τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αναφέροντας ως παράδειγμα το Αναισθησιολογικό τμήμα του Παπανικολάου. Και πρόσθεσε πως αντί η κυβέρνηση να δίνει κίνητρα, διατηρεί τα αντικίνητρα που ωθούν τους γιατρούς να εγκαταλείψουν το ΕΣΥ, όπως οι χαμηλοί μισθοί, οι μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία κυρίως της επαρχίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και η εντατικοποίηση της εργασίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο υπομονή. Απαιτούμε να γίνουν εδώ και τώρα πράξη αυτά που ζητούμε όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το ΕΣΥ», είπε και ζήτησε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, όπως είπε, είναι αυτοί που βιώνουν τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των γιατρών και να βγουν στον αγώνα για την πραγματική ενίσχυσή του.

Image

«Είναι μία απεργία που έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα προβλήματα στην υγεία παραμένουν. Η κατάσταση παραμένει δραματική παρά τον covid και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τίποτα δεν έχει γίνει. Οι προσλήψεις είναι με το σταγονόμετρο και δεν φτάνουν ούτε γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνται κι αν προσθέσουμε και τους συναδέλφους που αναγκάζονται σε παραίτηση τότε αντιλαμβάνεστε ότι πραγματικά δουλεύουμε με πάρα πολλά προβλήματα», δήλωσε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ ΕΝΙΘ, τονίζοντας πως υπάρχουν νοσοκομεία στην επαρχία που κινδυνεύουν με κλείσιμο, ενώ ακόμα και στη Θεσσαλονίκη ασθενείς χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας των ελλείψεων στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Σιούλης, μέλος του ΔΣ ΕΝΙΘ και εκπρόσωπος γιατρών του ΑΧΕΠΑ, έκανε λόγο για εγκατάλειψη και πλήρη υποβάθμιση των νοσοκομείων. «Μέχρι τώρα εισπράττουμε μόνο τις εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις, περίπου 6.500. Αυτός ο αριθμός πανελλαδικά εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει αυτές τις ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας. Η επαρχία έχει εγκαταλειφθεί, κλινικές ολόκληρες κλείνουν, οι ασθενείς υποδεικνύονται να μετακινούνται από την επαρχία προς το κέντρο, βιώνουμε μετακινήσεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων με μπαλωματικές λύσεις να καλύψουν δήθεν τις ανάγκες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που λέμε «μέχρι εδώ και μη παρέκει». Πρέπει η υπόθεση της προάσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας να γίνει κοινή υπόθεση όλων. Ως νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουμε την απόφασή μας, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, να δώσουμε τον αγώνα για ουσιαστικά ενίσχυση από πλευράς κυβέρνησης του δημοσίου συστήματος υγείας», τόνισε.

Image

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και συνταξιούχοι, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων. «Τα προβλήματά τους είναι και δικά μας. Οι παροχές υγείας είναι ελάχιστες έως εξοργιστικές. Εμείς όμως πληρώσαμε και στην ενεργή μας ζωή αδρά τον κλάδο υγείας και τώρα έχουμε κράτηση 6% από τις συντάξεις μας. Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας κοροϊδεύει άλλο. Ξέρουμε το δίκιο μας και το διεκδικούμε αγωνιστικά», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουτουνίδης, μέλος του ΔΣ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και Β' αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΕΝΙΘ θα πραγματοποιήσει αύριο, στις 13:00, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.