Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λιποθυμίες και ένταση σε δίκη για υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον θείο της

Η μητέρα της ανήλικης κατέρρευσε, ενώ ακολούθησε η λιποθυμία της αδερφής της και εν διαστάσει συζύγου του κατηγορούμενου, συγγενής του οποίου ζήτησε και αυτός ιατρική βοήθεια

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κατά την εκδίκαση υπόθεσης βιασμού ανήλικης με κατηγορούμενο τον -εξ αγχιστείας- θείο της.

Την ώρα που η μητέρα της ανήλικης κατέθετε φανερά φορτισμένη στο δικαστήριο κατέρρευσε.

«Το σπίτι μου είναι ένας τάφος ανοιχτός. Φοβάμαι για το παιδί μου, δεν τρώει, δεν θέλει να σπουδάσει», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν τη μεγάλωνα εγώ τόσα χρόνια με τέτοιες δυσκολίες για να έρθει ένας Β. (σ.σ. το όνομα του κατηγορούμενου) και να τη βιάσει», χτυπώντας το χέρι της στο βήμα, και στη συνέχεια λιποθύμησε.

Στην αίθουσα επικράτησε αναστάτωση, ενώ δευτερόλεπτα μετά την πτώση της, ο κατηγορούμενος, που καθόταν πίσω της στο εδώλιο, πήγε να την πιάσει. Οι συγγενείς της, που έσπευσαν προς το μέρος της, τον προειδοποίησαν «να μην την ακουμπήσει», ενώ ακολούθησαν φωνές και ύβρεις, με τους αστυνομικούς να τον απομακρύνουν προς τα κρατητήρια.

Αμέσως κλήθηκαν η γιατρός και η νοσηλεύτρια του Μεγάρου, που παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στη μάρτυρα και μητέρα της ανήλικης, όταν μερικά λεπτά αργότερα, η αδερφή της και εν διαστάσει σύζυγος του κατηγορούμενου, έχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις της και έπεσε με το πρόσωπο στον διάδρομο της αίθουσας, την ώρα που πήγαινε να βγει από αυτήν.

Το ιατρικό προσωπικό επιχείρησε να τη συνεφέρει, ενώ κλήθηκε και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ με μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης για να βεβαιωθούν πως η γυναίκα ήταν καλά στην υγεία της.

Μέτρηση της πίεσής του ζήτησε και ένας συγγενής του κατηγορούμενου, που δήλωσε ότι ένιωσε αδιαθεσία.

Όταν η σύνθεση του δικαστηρίου επανήλθε στην έδρα μετά τη διακοπή, ο πρόεδρος ρώτησε για την κατάσταση της υγείας όλων και στη συνέχεια προχώρησε σε συστάσεις, ώστε να μην υπάρξουν ξανά εντάσεις στο ακροατήριο, διαβεβαιώνοντας πως «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη».

Εφόσον οι μάρτυρες δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν, η διαδικασία διεκόπη για τις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθεται ένας 53χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την τότε ανήλικη ανίψια του (κόρη της αδερφής της συζύγου του). Η μία καταγγελλόμενη πράξη χρονολογείται το 2016, όταν το παιδί ήταν μόλις 11 ετών και η άλλη το 2021, όταν ήταν 16.

Εκτός από τον βιασμό, ο κατηγορούμενος βαρύνεται και για κατάχρηση ανηλίκου από ενήλικα που του τον είχαν εμπιστευτεί για τον επιβλέπει, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 53χρονος φέρεται να είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης και μάλιστα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που ο ίδιος είχε επινοήσει,  όταν πήγαινε για επίσκεψη στο σπίτι των θείων της.

Η ανήλικη εμφάνισε αλλαγές στη συμπεριφορά της, μέχρι που τον Αύγουστο του 2022 ξέσπασε και αποκάλυψε τα γεγονότα. Η οικογένειά της προχώρησε σε καταγγελία, ενώ σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος είναι προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του.

Η κατάθεση της μητέρας

Πριν η δίκη διακοπεί μετά την κατάρρευσή της στο βήμα, η μητέρα της ανήλικης κλήθηκε να περιγράψει στο δικαστήριο τα όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Αναφερόμενη στον κατηγορούμενο, είπε πως πρόκειται για τον άνδρα της αδερφής της, οι οποίοι δεν είναι πλέον μαζί, όμως σημείωσε πως πριν την αποκάλυψη των γεγονότων, οι οικογένειες ήταν πολύ δεμένες.

Η μάρτυρας σημείωσε πως πρώτη φορά αντιλήφθηκε αλλαγές στη συμπεριφορά της κόρης της το φθινόπωρο 2020, όταν είδε στα χέρια της σημάδια που παρέπεμπαν σε χαρακιές.

«Μου είπε πως είναι γρατζουνιές, ωστόσο λίγο πριν τις γιορτές είδα πιο μεγάλες χαρακιές και της πρότεινα να πάμε σε ψυχολόγο, πράγμα που δέχθηκε. Το καλοκαίρι του 2021, σε μία συνέδρια η μικρή ανέφερε ένα περιστατικό που έγινε στο σπίτι της θείας της, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος ασέλγησε σε βάρος της», κατάθεσε ταραγμένη η μάρτυρας.

«Ο ψυχολόγος με άφησε στο έλεος του Θεού», υποστήριξε η μητέρα σημειώνοντας πως τη συμβούλευσε να μην κάνουν ακόμα καταγγελία, γιατί «μπορεί η μικρή να μην κατάλαβε και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας άνθρωπος με αυτό».

«Εγώ δεν μπορούσα να αποδεχθώ πως μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο γιατί είχαμε άριστες σχέσεις. Πέρασε καιρός και η κόρη μου δεν ήθελε να επισκεπτόμαστε άλλον τον ψυχολόγο», πρόσθεσε.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι τελικά προχώρησε σε καταγγελία στο Χαμόγελο του Παιδιού και έπειτα στην αστυνομία τον Αύγουστο του 2022, όταν η κόρη της -κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Χαλκιδική- ξέσπασε και της είπε ότι την έχει βιάσει ο θείος της.

«Αυτός με αποκαλούσε αδερφή του, που να το φανταζόμουν. Συγγενείς του μου έλεγαν να μην τον καταγγείλω για να μη λερωθεί το όνομά του», ανέφερε η μάρτυρας και είπε πως στη συνέχεια έμαθε ότι η κόρη της είχε εκμυστηρευτεί το τι συνέβαινε σε μία καθηγήτριά της στη Β’ λυκείου.

Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο.