Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με κενές οργανικές θέσεις σε ποσοστό 40% λειτουργεί το ΑΧΕΠΑ

Έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση των περιστατικών λοιμώξεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο

Με τις μισές οργανικές θέσεις να παραμένουν κενές ή να καλύπτονται από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης λειτουργεί το ΑΧΕΠΑ. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ενώ οδηγεί το προσωπικό του νοσοκομείου σε εξουθένωση και σε αποχώρηση από το ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Δημοσθένης Μιχελάκης, ανέφερε πως οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι περίπου 1.600. Από αυτές το μόνιμο προσωπικό είναι λίγο περισσότερο από 800 άτομα, ενώ 300 άτομα είναι επικουρικό προσωπικό και άλλοι 45 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. «Εάν αυτό το προσωπικό δεν μονιμοποιηθεί, ακόμα κι αν γίνει η προκήρυξη, δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις θέσεις, γιατί το επικουρικό προσωπικό θα καλύψει θέσεις που είναι ήδη κατειλημμένες. Κι έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού, ο μέσος όρος του οποίου είναι πάνω από τα 50 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε ότι για να λειτουργήσει επαρκώς το πρωτοβάθμιο αυτό νοσοκομείο θα πρέπει να γίνουν πάνω από 700 προσλήψεις συνολικά.

Image

Ο κ. Μιχελάκης επισήμανε επίσης πως λόγω έλλειψης προσωπικού καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της νοσηλείας των ασθενών και αντίστοιχα της αποδέσμευσης της κλίνης. Παράλληλα, σημείωσε πως το νοσοκομείο αντιμετωπίζει και κτηριακά προβλήματα, αναφέροντας ενδεικτικά πως τμήματα λειτουργούν χωρίς θέρμανση, ενώ σε κάποια σημεία περνά η βροχή, συνιστώντας κίνδυνο για προσωπικό και ασθενείς.

Τρεις νοσηλευτές για 50 ασθενείς

Η Αναστασία Πολίτου, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου εργαζομένων, σημείωσε πως το νοσοκομείο είναι γεμάτο από παθολογικά περιστατικά λοιμώξεων εις βάρος των άλλων ασθενών, που, όπως είπε, πηγαίνουν πίσω, γιατί δεν υπάρχουν κενές κλίνες. «Σε όλες τις κλινικές νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά. Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των παθολογικών της γρίπης. Νοσηλεύονται και οι τρεις τύποι γρίπης σε τετράκλινα με άλλους ασθενείς με άλλα νοσήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης αυτών των ασθενών, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη διασπορά και της γρίπης και των άλλων λοιμώξεων. Λόγω έλλειψης δομών, λόγω αδυναμίας της περιφέρειας να καλύψει τα περιστατικά, έρχονται όλα στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», τόνισε. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην πλειονότητά τους είναι υπερήλικες, που χρειάζονται μακρόχρονη νοσηλεία, με αποτέλεσμα να μην αδειάζουν κλίνες. Και πρόσθεσε ότι οι τρεις νοσηλευτές που αντιστοιχούν σε 50 ασθενείς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.

Από την πλευρά της, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου εργαζομένων, κατήγγειλε ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων που εγκαινιάστηκε από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου, ενώ σε έναν θάλαμο δεν χωρά φορείο. Η ίδια σημείωσε ότι από το νοσοκομείο λείπουν περισσότεροι από 85 γιατροί, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτεται μόλις κατά 38%. Επιπλέον, οι 45 νοσηλευτές που απασχολούνται μέσω ΟΑΕΔ εργάζονται κυρίως στις ΜΕΘ, οπότε, εάν φύγουν, θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας των μονάδων. Πρόσθεσε, δε, πως το προσωπικό είναι πλέον εξουθενωμένο και λόγω ηλικίας και λόγω συνθηκών.

3.000 λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές το 2024

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις, 20.000 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι σε ομηρία, ενώ η φετινή χρονιά ξεκίνησε για το ΕΣΥ με 3.000 λιγότερο προσωπικό. «Είμαστε 3.000 λιγότεροι φέτος κι αυτό το κύμα μαζικών αποχωρήσεων συμβαίνει εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών και του εμπαιγμού του κράτους να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια. Συνεχώς ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού με μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού για να καλύψουμε τα τεράστια κενά στο σύστημα», υπογράμμισε, λέγοντας πως οι μετακινήσεις είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις, ενώ πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της εργασιακής εξάντλησης.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε απαράδεκτο μετά την πανδημία του κορωνοϊού να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των περιστατικών λοιμώξεων, γεγονός που, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να διασπείρονται νοσοκομειακές λοιμώξεις και να πεθαίνουν ασθενείς χωρίς κανέναν λόγο.