Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μηνύματα ενότητας, ισότητας και δικαιοσύνης μετά την παρέλαση στη Μ. Αλεξάνδρου

Τη θυσία των αγωνιστών του 1821 για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, υπενθύμισαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και των τοπικών αρχών

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας έστειλαν οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και των τοπικών αρχών μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Με λεβεντιά και χάρη η παρέλαση για την 25η Μαρτίου (φωτο+vid)

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα στα 200 χρόνια κατάφερε όχι μόνο να απελευθερωθεί, αλλά να είναι και μία από τις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη. "Τα επόμενα 200 χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερα, αρκεί να έχουμε ενότητα και σύνεση και σωφροσύνη", είπε χαρακτηριστικά.

Παρών ήταν και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος εξέφρασε την ευχή "το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της απελευθέρωσης της πατρίδας να σημάνει ένα εγερτήριο σάλπισμα, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τόσο την αξία της πίστης, όσο και της αγάπης προς την πατρίδα".

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε πως ο αγώνας του '21 μας διδάσκει και μας εμπνέει, γιατί μπορέσαμε με ενότητα, με τόλμη αλλά και με υψηλά ιδανικά να πετύχουμε το ακατόρθωτο. "Αυτό σημαίνει ότι όλα μπορούμε να τα κατακτήσουμε αν είμαστε ενωμένοι κι αν έχουμε αξίες. Δεν αγωνιστήκαμε μόνο για την ελευθερία, αλλά για ένα κράτος το οποίο θα έχει κανόνες, θα έχει ισότητα, θα έχει δικαιοσύνη. Κι αυτά τα ιδανικά, αυτοί οι στόχοι κι αυτοί οι σκοποί παραμένουν ζωντανοί ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, μαζί με ένα άλλο αγαθό, το αγαθό της ειρήνης, γιατί πάνω στην ειρήνη χτίζεται και η ζωή και η δημοκρατία και αποκτά νόημα η ελευθερία", δήλωσε.

"Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τόνισε πως "οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που πότισαν με μεγάλο φόρο αίματος το δένδρο της ελευθερίας και να θυμηθούμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, το οποίο μπορούμε να εκδηλώσουμε μόνο με ενότητα, ομόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη".

Στις έννοιες του δικαίου και της ελευθερίας, τις οποίες ανέδειξε ο Γιάννης Ρίτσος στη Ρωμιοσύνη εστίασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. "Γι' αυτό έχουν χαθεί και παλλικάρια που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία κι έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό ανά την υφήλιο. Αυτούς να έχουμε ως οδηγούς ακόμα και στις σημερινές μέρες που είναι δύσκολες και διεκδικούμε ξανά τα δίκια μας", τόνισε.

Τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα οχυρώνει την ελευθερία που τις χάρισαν οι αγωνιστές του '21, "οχυρώνει την ειρήνη, για να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κίνδυνο".