Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο – Αγκάθι οι επεμβάσεις από ζώντα δότη

Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο εξακολουθεί να κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις ζώσες μεταμοσχεύσεις και μακρά τη λίστα αναμονής

Νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων κατέγραψε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023.

Παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων, το δραστήριο μεταμοσχευτικό κέντρο ακολούθησε την ανοδική πορεία που καταγράφεται σε όλη τη χώρα στη δωρεά και στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, αυξάνοντας τις επεμβάσεις σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2022, χρονιά κατά την οποία είχε σημειώσει τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του στα 43 χρόνια λειτουργίας του.

Συνολικά την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν 95 μεταμοσχεύσεις έναντι 77 την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσουλφάς, μικρή μείωση κατέγραψαν οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ αυξημένες ήταν οι επεμβάσεις νεφρού. Συγκεκριμένα, έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις ήπατος έναντι 30 το 2022 και 70 νεφρού, εκ των οποίων οι 54 από πτωματικό και 16 από ζώντα δότη, έναντι 47 το 2022, 35 πτωματικές και 12 ζώσες.

Το Ιπποκράτειο κρατά τα πρωτεία πανελλαδικά στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και τη δεύτερη θέση στις επεμβάσεις νεφρού από πτωματικό δότη. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες και τη δουλειά όλης της ομάδας της κλινικής, αλλά πρωτίστως στην αύξηση των δοτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, συνολικά 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε περισσότερους από 200 ασθενείς. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η ανοδική πορεία κορυφώθηκε μετά την τραγική περίπτωση της 21χρονης Έμμας, που άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο της οδού Εγνατίας, στο ύψος της Καμάρας, χτυπημένη από ασυνείδητο οδηγό και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν οι γονείς της, δωρίζοντας τα όργανά της. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έπαιξε και η τοποθέτηση συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε κάποια νοσοκομεία. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε την υποστήριξη του  ΕΟΜ με χρηματοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί με 27 συντονιστές τόσο η κεντρική υπηρεσία του οργανισμού, όσο και τα νοσοκομεία.

Μεγάλη η λίστα αναμονής για ζώσα μεταμόσχευση

Αγκάθι, όμως, παραμένουν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη, που -παρά την αύξηση- εξακολουθούν να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού. Σε όλη την Ελλάδα συνολικά 101 ζώντες δότες του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση προχώρησαν σε δωρεά νεφρού. Ωστόσο, η πλειονότητα των επεμβάσεων αυτών, συνολικά 73, πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο «Λαϊκό». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το νοσοκομείο της Αθήνας πραγματοποίησε επεμβάσεις σε ασθενείς και από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θα έπρεπε να εξυπηρετούν από το Ιπποκράτειο που καλύπτει τη γεωγραφική αυτή ενότητα. Αυτό αποτέλεσε λύση ανάγκης για ασθενείς που δεν ήθελαν να περιμένουν περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν στην επέμβαση. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο κ. Τσουλφάς, σήμερα υπάρχουν 45 ζευγάρια που παραμένουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση για περισσότερο από έναν χρόνο.

Βασικός λόγος της υστέρησης αυτής παραμένει η έλλειψη αναισθησιολόγων. Συνολικά στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις οχτώ μόνιμοι γιατροί της ειδικότητας εκ των οποίων οι δύο ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις και μία επικουρική. Και, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται να μετακινούνται αναισθησιολόγοι από το ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο και το νοσοκομείο του Κιλκίς.