Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στις αερομεταφορές σε εκδήλωση του ACT

Εκδήλωση με θέμα «Μεταμορφώνοντας το μέλλον των αερομεταφορών: Εκπαιδεύοντας τα στελέχη του αύριο» από το ACT και την Egnatia Aviation

Κορυφαία στελέχη των αερομεταφορών συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση «Μεταμορφώνοντας το μέλλον των αερομεταφορών: Εκπαιδεύοντας τα στελέχη του αύριο» που διοργάνωσε το ACT – The American College of Thessaloniki σε συνεργασία με την Egnatia Aviation, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στο The Met Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ο χώρος των αερομεταφορών ως περιβάλλον εργασίας, η εκρηκτική άνοδος που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς και η άμεση ανάγκη στελέχωσής του με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις νέες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης για τους επαγγελματίες πιλότους αερογραμμών που διαθέτουν το κατάλληλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τα soft skills ώστε να ανελιχθούν διοικητικά στην ιεραρχία των αεροπορικών εταιριών ή και στον ευρύτερο χώρο της αεροπορίας.

Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Ράσογλου, Director of Network Planning & Airline Partnerships της Aegean Airlines, o Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO) της Fraport-Greece, και o Δημήτρης Λυμπεράκης, Managing Director της Egnatia Aviation Group. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, ο Γιώργος Ζωγραφάκης, CEO της Egnatia Aviation Group και ο Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης του ACT – The American College of Thessaloniki, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη εκπαιδευτικών συνεργασιών ώστε να εξελιχθεί η Ελλάδα σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων ενισχύοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια να καταστεί η χώρα πόλος έλξης φοιτητών από το εξωτερικό. Τη συζήτηση συντόνισε ο  Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης, Chair of Business School του ACT.

Image

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ιδιαίτερα προοπτικές εξέλιξης αναμένεται να έχουν οι πιλότοι αερογραμμών με ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε τομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά, καθώς ο συνδυασμός τεχνικών και ακαδημαϊκών γνώσεων θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εταιριών και στη συνολική ανάπτυξη του κλάδου, ενώ προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές στους επαγγελματίες που είτε δεν μπορούν να συνεχίσουν το πτητικό τους έργο (π.χ. για λόγους υγείας) ή δεν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με έρευνα της Boeing, η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία απασχολεί 65,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του κλάδου να ανέρχεται σε 2,7 τρις δολάρια, ενώ φέτος αναμένεται να κλείσει στα 3,4  τρις δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 4,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με βάση την ίδια έρευνα, στα επόμενα 15-20 χρόνια, θα χρειαστούν περισσότεροι από 800.000 πιλότοι παγκοσμίως. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να δημιουργηθούν σε όλον τον κόσμο 1,2 εκ. νέες θέσεις εργασίας πληρωμάτων, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών υπηρεσιών, με το 20% των θέσεων στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η ζήτηση σε πιλότους καταγράφει σταθερή αύξηση «μια ανάγκη που δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι δεδομένο πλέον ότι οι πιλότοι πρέπει να διαθέτουν και soft skills» όπως επεσήμανε ο Γιάννης Ράσογλου, Director of Network Planning & Airline Partnerships, Aegean Airlines, επισημαίνοντας παράλληλα την κομβική σημασία που έχει ο κλάδος αερομεταφορών στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ρεκόρ αύξησης της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Fraport Greece. Το 2023 μετακινήθηκαν 34 εκ. επιβάτες στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρία με τα 7 εκ. να αφορούν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η αύξηση των επιβατών καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την προσέλκυση εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψιν τις σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο - ειδικά μετά τον Covid - όπως στον τομέα της ασφάλειας και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης. «Η εταιρία μας αναζητά προσωπικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να καλύψουμε θέσεις εργασίας που χάθηκαν» όπως επεσήμανε ο Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO), Fraport-Greece.

Image

Στην Ελλάδα οι ανάγκες είναι επίσης μεγάλες για τις περίπου 20 ελληνικές αεροπορίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται – πέραν των επιβατικών μεταφορών – στις μεταφορές φορτίων, εμπορευμάτων και στις ενοικιάσεις αεροσκαφών. Μέχρι σήμερα η Egnatia Aviation έχει εκπαιδεύσει στην Καβάλα περισσότερους από 2.550 πιλότους οι οποίοι είχαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση εντός έξι μηνών από την απόκτηση του πτυχίου τους και σήμερα εργάζονται σε 120 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

 «Οι Έλληνες πιλότοι είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Μόνο η Aegean ζητά ετησίως 40-50 πιλότους και θα συνεχίσει να έχει αυτή την ανάγκη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κάθε αεροπλάνο απαιτεί 10 πιλότους για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά του. Μπορεί η ελληνική αγορά να φαίνεται περιορισμένη, αλλά υπάρχουν πολλές ανάγκες στην ευρύτερη γειτονιά μας όπως είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ευρώπη. Μόνο η Turkish Airlines ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά 355 αεροσκαφών που θα δημιουργήσουν 2.500 νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Δημήτρης Λυμπεράκης, Managing Director της Egnatia Aviation Group προσθέτοντας ότι «σήμερα πολλά αεροσκάφη είναι καθηλωμένα και δεν πετάνε λόγω έλλειψης πιλότων».

Αφορμή της ανοιχτής αυτής εκδήλωσης αποτελεί το νέο πτυχιακό πρόγραμμα Bachelor of Science in Aviation Management with Pilot Studies, που θα προσφερθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ACT – The American College of Thessaloniki με την Egnatia Aviation. Το πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών παρουσίασε η Δρ Σεβαστή Κεσαπίδου, Associate Dean of Academic Affairs του ACT, και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Business Development & Facilities Management Director, Egnatia Aviation Group.

Ο Γιώργος Ζωγραφάκης, CEO της Egnatia Aviation Group τόνισε ότι η υποστελέχωση των εταιριών πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία νέα γενιά επαγγελματιών με τεχνική και ακαδημαϊκή κατάρτιση. «Το ακαδημαϊκό κομμάτι πλαισιώνει και συμπληρώνει τις ικανότητες του πιλότου, καθώς πολύ σημαντικές πτυχές του επαγγέλματος είναι η ηγεσία, η ικανότητα λήψης αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές, και η λήψη σωστής απόφασης».

Η Egnatia Aviation είναι η μεγαλύτερη ελληνική σχολή αεροπορικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της από την Καβάλα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες ακαδημίες εκπαίδευσης πιλότων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης και αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες υποψήφιους από την Ελλάδα και από το εξωτερικό για να λάβουν την απαραίτητη κατάρτιση και τεχνογνωσία.

Με τη συνεργασία με το ACT οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι θα καλλιεργήσουν τις προσωπικές, ηγετικές και διοικητικές τους δεξιότητες, και θα αποκτήσουν τις απαραίτητες επιχειρηματικές γνώσεις, ώστε να διεκδικήσουν μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στην αεροπορία και διευθυντικές θέσεις στον κλάδο της αεροπορίας.