Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πανυγειονομικό συλλαλητήριο για δημόσια και δωρεάν υγεία (φωτο+video)

Μαζικές προσλήψεις διεκδικούν οι υγειονομικοί, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους - «Οι λίστες της ντροπής διογκώθηκαν λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης του ΕΣΥ»

Μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ διεκδικούν οι υγειονομικοί της Βόρειας Ελλάδας, που πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, οι υγειονομικοί διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, τονίζοντας την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπαν, αιμορραγεί, αδυνατώντας να παρέχει τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Οι γιατροί δήλωσαν την αντίθεσή τους και στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, αλλά θα οδηγήσει τους γιατρούς σε εξουθένωση, με κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Στη σοβαρή υποστελέχωση, που οδηγεί στις τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, στην εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών και στο απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, καθεστώς της μη μονιμοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος. «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Και τώρα το υπουργείο αντί να κάνει πράξη τα αιτήματά μας, τη μοναδική λύση για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, που είναι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, οικονομικά και άλλων ειδών, ώστε να καλύψει αυτές τις θέσεις, βλέπουμε να προχωρά περαιτέρω βήματα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και με τα απογευματινά χειρουργεία και με τα χαράτσια στις εξετάσεις», τόνισε.

Image

Ο κ. Καραχρήστος σημείωσε ότι «οι λίστες της ντροπής» διογκώθηκαν λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με το να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, να πληρώσουν για τρίτη φορά από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, κλιμακώνουμε με την απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, στο οποίο αναδείχτηκε το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας» που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα και για την υγεία», κατέληξε.

«Η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», είπε από την πλευρά του ο Θανάσης Σιούλης, διευθυντής ΕΣΥ στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ. Μάλιστα, καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού υγείας λέγοντας πως «ό,τι υπάρχει από πλευράς κατακτήσεων τα τελευταία 30 χρόνια έρχεται (σ.σ. η κυβέρνηση) να τα ξηλώσει με γρήγορο τρόπο, τοποθετώντας στη θέση του υπουργείου τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες έδωσε γραφή, διαλύοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο κ. Σιούλης τόνισε πως το ΕΣΥ αιμορραγεί με συνταξιοδοτήσεις, με αποχωρήσεις και με δανεικούς γιατρούς από το κέντρο στην επαρχία, ενώ είναι πλήρως απογυμνωμένες βασικές ειδικότητες σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία. Και χαρακτήρισε χαριστική βολή τα απογευματινά χειρουργεία, που ουσιαστικά θα υποχρεώσουν τους γιατρούς να δουλεύουν νυχθημερόν για να ενισχύουν τον μισθό τους που παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα του 2012. Η κυβέρνηση, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει ικανοποιήσει κανένα αίτημα για διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προσεγγίζουν το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων, ανέφερε και υπογράμμισε πως η προάσπιση του δημοσίου συστήματος υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ και του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, δήλωσε πως η κατάσταση στη δημόσια υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Οι συνάδελφοι γιατροί βρισκόμαστε συνεχώς υπό καθεστώς μετακινήσεων, για να καλύψουμε τα κενά. Υπάρχουν κλινικές και ολόκληρα νοσοκομεία που απειλούνται με κλείσιμο», επισήμανε και πρόσθεσε πως οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.