Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ώρα μηδέν για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία, βιοτεχνία και λιανεμπόριο

Από 1 Απριλίου πρόστιμα στις βιομηχανίες και από 2 Μαΐου στο λιανεμπόριο, αλλά παράθυρο για παράταση

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε Βιομηχανία, Βιοτεχνία και Λιανεμπόριο τέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η EPSILON NET, ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την Τετάρτη. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέλυσαν τα ζητήματα γύρω από το επίκαιρο αυτό θέμα ενώ στο τέλος των εισηγήσεων υπήρξαν ερωτήσεις και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Από τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης ΣΕΒΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρός του, Συμεών Διαμαντίδης, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, μιας εποχής που κινείται από την ψηφιακή καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. Στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού, όπως είπε, βρίσκεται η έννοια της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ενός εργαλείου που είναι έτοιμο να αναδιαμορφώσει το τοπίο της διοίκησης και της διαχείρισης εργασίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι προμηνύεται μια εποχή αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας με αισθητά αυξημένα επίπεδα διαφάνειας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα στους χώρους εργασίας σε μια πορεία για πιο δίκαιες και ισότιμες εργασιακές πρακτικές.

Πρόσθεσε, βέβαια, πως «για να καρπωθούμε τα οφέλη που μας προσφέρει η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα πρέπει να προωθηθεί η ψηφιακή ένταξη, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της ρυθμιστικής συνοχής, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και τις ανάγκες που υπάρχουν ανά περίπτωση, πριν την έναρξη επιβολής διοικητικών κυρώσεων».

Image

H γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Στρατινάκη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο καλός εργοδότης δεν έχει λόγο να φοβηθεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία». Παράλληλα, επισήμανε, ότι «από 1η Απριλίου προβλέπεται η επιβολή προστίμου για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας και από 2 Μαΐου για το λιανεμπόριο, ωστόσο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση, αν δούμε ότι υπάρχει ζητούμενο στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν κοστίζει, γίνεται μέσα από ένα πρόγραμμα που παρέχει το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «σε προσεχή εγκύκλιο  θα διευκρινιστεί ότι το σύστημα θα δείχνει ανοχή για αποκλίσεις έως και 30 λεπτά μεταξύ των καταχωρήσεων της κάρτας και του ωραρίου που δηλώθηκε». Περαιτέρω, επισήμανε ότι «σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από το "Εργάνη" για τους εργοδότες να καταγράφουν στο τέλος του επόμενου μήνα το ωράριο των εργαζόμενων». Κάθε μήνα, διευκρίνισε, οι εργοδότες θα κληθούν επιλέγουν αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας.

Ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς επισήμανε ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις. Συμβάλλει στην πληρωμή των πραγματικών ωρών εργασίας, της υπερεργασίας και των υπερωριών, καθώς και στην αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Στην εποχή της στενότητας της αγοράς εργασίας και την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντων, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας.

Η θεσμοθετημένη δράση της Ελληνικής πολιτείας Rebrain Greece Talent Center, όπως τόνισε ο ίδιος και ο Συμεών Γκουδρολώλος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμβάλλει καθοριστικά στην διασύνδεση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης με ταλέντα που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ανοικτές θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα Rebrain Greece».

Στην παρουσίασή του ο Γενικός Διευθυντής Epsilon HR, Βασίλειος Πρασσάς, Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ, ανέλυσε τους τρόπους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τα προβλήματα – λύσεις και έδωσε έμφαση στην ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ Εργοδότη – Εργαζόμενου – Λογιστή. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Όμιλος Epsilon Net σε συνεργασία με τους σημαντικότερους φορείς της χώρας, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ως ο ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, έχει ήδη επενδύσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προγραμμάτων, με στόχο την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων και στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Η σημερινή μαζική συμμετοχή στην ημερίδα, των μεγαλύτερων βιομηχανιών και εμπορικών επιχειρήσεων, αποδεικνύει περίτρανα την εμπιστοσύνη τους σε εμάς για τη μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιακής κάρτας».

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος, επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα θετικό μέτρο που εντάσσει τη σχέση εργοδότη και εργαζόμενου στην ψηφιακή εποχή. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην ψηφιοποιηθεί απλώς η γραφειοκρατία, αλλά να διευκολυνθούν οι εργασιακές σχέσεις και να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για το ΣΕΠΕ, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ώστε  η ψηφιακή κάρτα να μη γίνει ένα εργαλείο επιβολής προστίμων.  Επιπλέον, επειδή δεν είναι σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα, θα πρέπει να δοθεί μια παράταση ενός – δύο μηνών στη δοκιμαστική περίοδο προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι απολύτως έτοιμοι».

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργου Καρανίκα, η Φάνη Μπλιούμη, Mέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ τόνισε: «Η ΕΣΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και θεσμικός εκπρόσωπος του Εμπορίου στη χώρα μας έχει επιλέξει να συμβάλλει εποικοδομητικά στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς είναι ένα εργαλείο που προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, έχουμε επισημάνει στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πως η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει χρηματοδοτικά  τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ώστε η εφαρμογή του μέτρου να είναι ομαλή και με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Image