Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόταση Βάρδα για πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση Κόδρα και Κυβερνείου

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς τονίζει ότι ο διαγωνισμός είναι η μοναδική επιλογή που περιορίζει στο ελάχιστο την υποκειμενικότητα.

Να προκηρύξει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα αλλά και του Κυβερνείου («Παλατάκι») και του περιβάλλοντος χώρου προτείνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά» και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Βάρδας.

Όπως αναφέρει ο κ. Βάρδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς με απόφασή του να προκηρύξει τον διαγωνισμό «ως την μοναδική επιλογή που περιορίζει στο ελάχιστο την υποκειμενικότητα, διότι και ο επιστημονικός λόγος, ακόμη και ως συλλογική έκφραση, περιέχει υποκειμενικότητα».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, «η προκήρυξη του διαγωνισμού πρέπει να γίνει σε συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου με το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Από τους ίδιους Φορείς θα πρέπει να συγκροτηθεί και Επιτροπή Αξιολόγησης των προτάσεων που θα κατατεθούν για την ανάδειξη του 1ου, 2ου και 3ου βραβείου».

Όπως εξηγεί, «οι γνώμες των επιστημόνων, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, περιβαλλοντολόγων, κοινωνιολόγων μέσα από διάλογο, έρευνα και  συλλογικές διαδικασίες προσεγγίζουν καλύτερα την πραγματικότητα και προτείνουν διεξοδικές λύσεις».

«Η επόμενη φάση πρέπει να είναι η συγκρότηση του Φορέα εφαρμογής του Α` βραβείου της χρηματοδότησης και διαχείρισης του Έργου. Ο Φορέας αυτός, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αυτό θα πρέπει να παραδοθεί σε Νομικό Πρόσωπο με ανάλογη σύνθεση για τη Διοίκηση και Λειτουργία του», καταλήγει ο κ. Βάρδας.