Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ψήφισμα ΕΣΔΕΠ για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ

Τι αναφέρει το ψήφισμα εκδόθηκε μετά τη γενική συνέλευση των μελών του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ

Τη «βαθιά του ανησυχία για την εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας σε μια υπόθεση που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής ιστορικής έρευνας», εκφράζει με ωήφισμά του που εκδόθηκε μετά από γενική συνέλευση ο Ενιαίος Σύλλογος Διαδιακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, αναφορικά με την υπόθεση της μετονομασίας της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ οι εναγόμενοι, αλλά και την αγωγή των απογόνων του Χρυσοχόου σε βάρος δύο αντιστασιακών.

Στο ψήφισμά τους τα μέλη του ΕΣΔΕΠ, καλούν «το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφασή του, του 2018, για την ονοματοδοσία του δρόμου και να εξασφαλίσει στους πολίτες του και στην πόλη μια μνήμη αναγκαία για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δημοκρατικής και ώριμης απέναντι στο παρελθόν».

Παράλληλα εκφράζουν «τη συμπαράστασή τους στους τέως δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στη διαδικασία μετονομασίας, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακκέτα, στιγματίζοντας τη δράση του Αθ. Χρυσοχόου, από τους οποίους οι απόγονοι του τελευταίου ζητούν ως αποζημίωση το εκδικητικά υπέρογκο ποσόν των 600.000 ευρώ».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη η διαδικασία σχετικά με τητ μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ. Μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που έκρινε ότι η απόφαση της μετονομασίας δεν είχε επαρκή αιτιολογία, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου αν η Θεσσαλονίκη πρέπει να τιμά τον Γενικό Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας και τελευταίο Γενικό Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής. Η δικτατορία τίμησε τον Αθανάσιο Χρυσοχόου δίνοντας το όνομά του σε οδό μιας παλιάς εβραϊκής συνοικίας, που οι περισσότεροι κάτοικοί της εξοντώθηκαν από τους ναζί. Αντίθετα, το 2018 το δημοκρατικά εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Αλμπέρτο Ναρ,απόγονο Θεσσαλονικιών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος, λογοτέχνη της ατομικής, κοινοτικής και συλλογικής μνήμης ως μια ελάχιστη συγγνώµη της πόλης που δεν αντιστάθηκε στον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της εβραϊκής της κοινότητας.

Σε μια περίοδο όπου η Θεσσαλονίκη επιχειρεί να κατανοήσει την ιστορία της και να συζητήσει ανοιχτά για τα τραύματά της, τώρα που σπάνε οι σιωπές του παρελθόντος, ένα οδωνύμιο που συνδέεται στενά, λόγω των θέσεων που κατείχε ο Αθ. Χρυσοχόου, με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι γερμανικές αρχές κατοχής δεν έχει θέση στην πόλη. Η μετονομασία της οδού σε Αλμπέρτου Ναρ ήταν και παραμένει αναγκαία: πως μπορεί η Θεσσαλονίκη να τιμά τον Αθ. Χρυσοχόου, εκούσιο ή ακούσιο συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών που προκάλεσαν αμέτρητα δεινά στην πόλη και εξόντωσαν το 1/5 του πληθυσμού της;», αναφέρεται στο ψήφισμα.