Skip to main content

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αυλαία με... γεύση γαλλική και υπόκλιση στον αείμνηστο Μισέλ Δημόπουλο

Με τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Στη Φωτιά», έναν ύμνο στη γαλλική κουζίνα και την αγάπη, ξεκίνησε το 64ο ΦΚΘ - Ο Χρυσός Αλέξανδρος του Meet the Neighbors+ μετονομάζεται σε «Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος»

Με τη... γευστική ταινία με άρωμα Γαλλίας «Στη Φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ σήκωσε αυλαία το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Η ταινία, που απέσπασε βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, πραγματεύεται μια μοναδική ιστορία αγάπης και μια εντυπωσιακή πανδαισία γεύσεων.

Ο σκηνοθέτης δημιούργησε μια ταινία πραγματικό κόσμημα, που απεικονίζει τη γαλλική γαστρονομία όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε στον κατά σειρά ετών καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004), Μισέλ Δημόπουλο, που έφυγε από τη ζωή τέλη Απριλίου φέτος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλωσόρισε το κοινό και ευχήθηκε ένα καλό φεστιβάλ, ενώ την τελετή παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς. «Τον τελευταίο καιρό σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη», είπε αστειευόμενος.

Η Ελευθερία Θανούλη, πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ και καθηγήτρια στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, είπε πως παρά την κρίση που απειλεί τις κινηματογραφικές αίθουσες τα φεστιβάλ όχι μόνο αντέχουν αλλά ανθίζουν, γιατί δεν δείχνουν απλώς ταινίες αλλά αποτελούν χώρους ζυμώσεων.

Image

Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος

Η γενική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, μίλησε για τις αλλαγές που υφίστανται από φέτος στον θεσμό με βασικότερη την αναβάθμιση του τμήματος Meet the Neighbors. «Φέτος τιμούμε τον άνθρωπο που έμαθε σινεμά σε μία ολόκληρη γενιά, τον Μισέλ Δημόπουλο, προς τιμήν του οποίου ο Χρυσός Αλέξανδρος του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος». Τη στιγμή εκείνη το κοινό ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε πως πρέπει να είμαστε περήφανοι μα ταπεινοί, παραθέτοντας τα λόγια της γνωστής συγγραφέως, Λιλής Ζωγράφου. «Το Φεστιβάλ είχε στοίχημα να προλάβει να εναρμονιστεί με τις αλλαγές του περιβάλλοντος και τον πέτυχε. Στόχος μας ήταν να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στην καρδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ και αυτό έγινε επίσης», είπε.

Πρέσβειρα της Agora είναι η αγαπημένη ερμηνεύτρια, Χάρις Αλεξίου, που σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της είπε πως είναι πρωταρχικό μέλημα του φεστιβάλ είναι να δώσει στους νέους την ευκαιρία να ξεκινήσουν.

Image

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρήστος Δήμας, είπε πως το φεστιβάλ καθιστά την πόλη ένα διεθνές hub κινηματογράφου. Και ο ίδιος με τη σειρά του έκανε μνεία στον Μισέλ Δημόπουλο λέγοντας πως η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένο σε εκείνον. Ως θεατής μπορώ να αναγνωρίσω την παρακαταθήκη που άφησε η κινηματογραφική λέσχη που ήταν προγραμματιστής της για χρόνια.

Στην τελετή έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο εκλεγμένος δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πολιτικής ζωής της πόλης.

Image
Image
Image