Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην Κεντροαριστερά περισσεύουν οι αποστάσεις και σπανίζουν οι γέφυρες...

Η ρήξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το... επεισόδιο Ζωής – Έφης στο Φεστιβάλ και οι επαφές του Αγγελούδη που συζητούνται

-Εκεί που πάνε να τα βρούνε, εκεί το χάνουν. Η φημολογούμενη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μάλλον θα μείνει σε επίπεδο προθέσεων ορισμένων στελεχών. Συμπόρευση σε ορισμένα ζητήματα, όπως υποκλοπές κτλ. πιθανώς να μπορεί να υπάρξει. Περισσότερα δύσκολα, διότι μετά και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, για την περίοδο Σημίτη και για την εκδήλωση για τον Σημίτη, για να έρθει και η πληρωμένη απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Γλαβίνα, κάθε προσπάθεια κατέρρευσε. Όχι ότι θα είχε αποτέλεσμα, διότι τους χωρίζει η άβυσσος, όπως μου λένε στελέχη και των δυο κομμάτων στη Θεσσαλονίκη και όσα έγιναν χτες ήταν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν πιο διακριτές οι διαχωριστικές γραμμές, ειδικά από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός εν όψει ευρωεκλογών και εκλογικής επικράτησης στον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι το μεγάλο διακύβευμα της ερχόμενης άνοιξης και όλοι γι' αυτό προετοιμάζονται.

-Και με αυτό το συμβάν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλήθεια είναι ότι απόρησα. Σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν πήγε να καθίσει στη θέση, την οποία της είχαν κλείσει οι άνθρωποι του Φεστιβάλ για να δει την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, «Τα Παιδιά του Χειμώνα» στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», ζήτησε να την αλλάξουν θέση, επειδή την είχαν βάλει να καθίσει δίπλα στις κ.κ. Μάλαμα και Έφη Αχτσιόγλου. «Δεν ήθελε να καθίσει δίπλα σε μένα και την κ. Αχτσιόγλου, αλλά εμένα μου είναι αδιάφορο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η κ. Μάλαμα. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ σεβάστηκαν την επιθυμία της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά τον λόγο που δεν ήθελε η πρόεδρος να καθίσει δίπλα στις πρώην συντρόφισσες δεν τον κατάλαβε προς το παρόν κανείς. Όσο κι αν ρώτησα άκρη δεν έβγαλα. Κάτι πάντως πρέπει να τρέχει και δεν το λες και τυπικό ή απλό. Κι εκεί που νομίζαμε ότι η τέχνη, ο πολιτισμός, το Φεστιβάλ ενώνουν...

-Και μια πρωτοβουλία με άρωμα... αριστερό στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την εκδήλωση πρωτοβουλίας διαλόγου και ενότητας της Αριστεράς, που συγκροτείται πίσω από τη νέα ιστοσελίδα aristera.eu, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ συμμετέχουν οι Ηρώ Διώτη - πρώην βουλεύτρια, μέλος ΚΕ ΜέΡΑ25, Αλέξανδρος Κιουπκιολής – αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ και Χρήστος Λάσκος - αρθρογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως σημειώνουν στη Voria.gr άνθρωποι της πρωτοβουλίας, στόχος του site και της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποιούν είναι να υπάρξει χώρος έκφρασης οργανώσεων, πρωτοβουλιών και ανένταχτων, ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ τους. Το βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η Αριστερά σήμερα, τα καθήκοντά της, η φυσιογνωμία και οι θέσεις που πρέπει να αποκτήσει. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν μέλη του ΜέΡΑ25. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι Μεταναστών (Βαλαωρίτου 20), στις 19:30. Αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα που θα συμμετέχουν στο πάνελ. Αρκετές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οργανώνουν τα επόμενα βήματά τους, που, αρκετοί, τα βλέπουν μέσω της ενότητας. Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν και οι διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Αριστερή μεριά του κόμματος να είναι έτοιμη να... αποχωρήσει και να επιθυμεί και αυτή να είναι μέρος της συζήτησης. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Και σε επίπεδο προσώπων τοπικά.

-Μεθαύριο Παρασκευή τελικά η συνάντηση του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με τον διάδοχό του, Στέλιο Αγγελούδη. Πρώτη επίσημη ενημέρωση, που φυσικά έχει αξία και πρακτικά, αλλά και πολιτικά. Ήδη η ομάδα Αγγελούδη ενημερώνεται αναλυτικά από τα υπηρεσιακά στελέχη των διευθύνσεων, προκειμένου η νέα διοίκηση, που θα αναλάβει από την πρώτη μέρα του νέου έτους τον δήμο να έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας, ενώ ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος βρέθηκε αυτή την εβδομάδα για δεύτερη φορά στην πρωτεύουσα, προκειμένου να κλείσει τον πρώτο κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη και αρμόδιους φορείς για ζητήματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Με την προσωπική συνάντηση των δυο ανδρών, πέρα από τα τυπικά θα γίνει και η προετοιμασία της ομαλής διαδοχής, κάτι που με διαβεβαιώνουν αποτελεί πρόθεση και των δύο. Από εκεί και πέρα για να είναι πλήρως προετοιμασμένος ο κ. Αγγελούδης να αναλάβει θα πρέπει να επιλέξει και εκείνους που θα στελεχώσουν το πρώτο διοικητικό σχήμα του. Οι επαφές είναι σε εξέλιξη. Οι πρώτοι σε σταυρούς ράβουν κοστούμια. Αν με ρωτάτε καλώς κάνουν.